Najnovije vesti

OBLJAVLJEN TENDER ZA RTB BOR: Javni poziv za izbor strateškog investitora
Foto: Beta/RTB Bor grupa

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona dolara

OBLJAVLJEN TENDER ZA RTB BOR: Javni poziv za izbor strateškog investitora

Biznis

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust 

BEOGRAD - Ministarstvo privrede objavilo je u jednom dnevnom listu javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

 

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara. Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

 

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde americkih dolara u protekloj godini. Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

 

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "dju dilidžens".

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je jedna kineska kompanija zainteresovana za učešće na tenderu za RTB Bor. On je rekao da je uveren da su Kinezi pokazali interesovanje jer su Srbiju prepoznali kao gostoprimivu zemlju i kao zemlju radnih i marljivih ljudi.

 

Rudarsko-topioničarski basen u Boru zapošljava 5.000 ljudi direktno, a da od njega zavisi 20.000 porodica, rekla je nedavno predsednica Vlade Ana Brnabić.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/RTB Bor)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...