NBS USKORO POTPISUJE UGOVOR SA KINEZIMA: Dina kartica može da se koristi u čak 160 zemalja
Foto: Stefan Jokić

važno obaveštenje

NBS USKORO POTPISUJE UGOVOR SA KINEZIMA: Dina kartica može da se koristi u čak 160 zemalja

InfoBiz -

BEOGRAD - Od dva miliona do sada izdatih "dina" kartica u Srbiji, oko 50.000 kartica mogu da se koriste u inostranstvu, na bankomatima i prodajnim mestima "Discover", "Diners Club International" i "Pulse" privatnih mreža.

Kada Narodna banka Srbije potpiše ugovor sa kineskom nacionalnom kartičnom šemom "Junion pej", što podrazumeva izdavanje zajedničke DinaCard-UnionPay kartice, "dina" karticama moći će da se podiže novac i plaćaju usluge i u ovoj privatnoj mreži u čak u 160 zemalja sveta.

"Potpisivanje ugovora o saradnji Narodne banke i 'Junion peja' je u toku, nakon čega će banke koje izdaju i prihvataju kartice pristupiti prilagođavanju svojih sistema za izdavanje i prihvatanje zajedničke kartice", rečeno je "Novostima" u NBS.

Dodaju da će, sem izdavanja zajedničke kartice, ugovorom biti obuhvaćeni i prihvatanje "Junion pej" kartica izdatih u svetu na Dinakard privatnoj mreži u Srbiji.

U centralnoj banci podsećaju da karitični sistemi mogu poslovno da budu orijentisani na nacionalno tržište ili na globalno tržište.

"Saradnja sa internacionalnim kartičnim sistemima je način na koji nacionalni sistemi obezbeđuju internacionalnu funkcionalnost: pravljenje zajedničke platne kartice koja u zemlji funkcioniše kao nacionalni brend, a u inostranstvu se koristi na mreži internacionalnog brenda", objašnjavaju u NBS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track