MINISTAR MALI: Novi aranžman sa MMF dobar signal za investitore
Foto: Marina Lopičić

dobri rezultati

MINISTAR MALI: Novi aranžman sa MMF dobar signal za investitore

InfoBiz -

Novi aranžman sa MMF-om je veoma važan, jer pokazuje da je Republika Srbija u prethodnom periodu ostvarila dobre ekonomske rezultate i da joj više nije potrebna finansijska pomoć, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, nakon što je MMF odobrio Srbiji novi, savetodavni program saradnje.

"Ovo je još jedan korak na našem putu strukturnih reformi i dobar signal za investitore", istakao je Mali.

Bord izvršnih direktora MMF-a je potvrdio na jučerašnjoj sednici u Vašingtonu novi aranžman sa Republikom Srbijom, koji će trajati 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.

Novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI) je iskljičivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je dodao da je važno da održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost, da unapredimo našu privredu, da povećamo konkurentnost i da obezbedimo visoke stope rasta, "jer samo to znači nova radna mesta i bolji životni standard naših građana".

Glavni ciljevi Programa su, kako ističe, održavanje javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod, održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP, reforma sistema plata u javnom sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i uspostavljanje mera za smanjenje vremena procesuiranja refundacija PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima.

"Potpuno smo posvećeni ovim ciljevima i to će nam biti apsolutni prioritet u narednom periodu. Važno je da ojačamo naše institucije i da ih učinimo još efikasnijim, a tu pre svega mislim na modernizaciju Poreske uprave, koja je neophodna", zaključio je Siniša Mali.

Na sednici u Vašingtonu istaknuto je da ekonomski izgledi Republike Srbije ostaju stabilni.

PCI je novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama članicama koje su posvećene reformama, ali kojima nije potrebna finansijska podrška te međunarodne finansijske institucije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track