BANKE NEĆE UPISIVATI GRAĐANE ZBOG MINIMALNIH DUGOVANJA: Bez crne liste loših klijenata zbog dva dinara
Foto: Shutterstock

Traži se rešenje

BANKE NEĆE UPISIVATI GRAĐANE ZBOG MINIMALNIH DUGOVANJA: Bez crne liste loših klijenata zbog dva dinara

InfoBiz -

NBS je krenula u analize kako bi pronašla pouzdano rešenje za ovaj problem, kojim poslovne banke otežavaju vođenje fiinansija našim građanima

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković naložila je stručnim službama da učine sve što je u nadležnosti NBS da banke ne upisuju građane u Kreditni biro zbog minimalnih dugovanja.

Ona je to uradila posle medijskih napisa o građanima koji su se našli na takozvanim "crnim listama" loših bankarskih klijenata zbog dugova od po nekoliko dinara, uglavnom nastalih posle zatvaranja računa ili kreditnih kartica.

NBS je krenula u analize kako bi pronašla pouzdano rešenje za ovaj problem, kojim poslovne banke otežavaju vođenje fiinansija našim građanima, koji najčešće i ne znaju da su zbog sitnog duga upisani u kreditni biro.

Na pitanje da li NBS razmatra da li postoji način da banke ne upisuju kašnjenje građana u Kreditni biro, ukoliko se radi o dugovanjima od nekoliko dinara, Tabaković kaže da će NBS razmotriti moguće aktivnosti povodom takvog evidentiranja, ali da nema uticaj na rad Kreditnog biroa.

"NBS u okviru svojih nadležnosti vrši odgovarajuće analize, između ostalog i na osnovu pritužbi korisnika, i u narednom periodu razmotriće moguće aktivnosti povodom evidentiranja građana u Kreditnom birou, pri čemu bi trebalo imati u vidu da NBS nema zakonska ovlašćenja da utiče na rad Kreditnog biroa, kao organizacionog dela Udruženja banaka Srbije", rekla je Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track