MINISTAR MALI: Novi aranžman sa MMF dokaz da su nam finansije konsolidovane
Foto: Marina Lopičić

potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata

MINISTAR MALI: Novi aranžman sa MMF dokaz da su nam finansije konsolidovane

InfoBiz -

BEOGRAD - Potvrda MMF-a da će sa Srbijom imati novi aranžman je veoma važna vest i potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata, kao i dokaz da su nam javne finansije konsolidovane, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je za RTS rekao da je aranžman sa MMF-om savetodavnog karaktera što znači da ne podrazumeva nikakva finansijska sredstva, koja Srbiji u ovom trenutku i ne trebaju.

"U prvih šest meseci imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi dinara što je 1,4 odsto našeg BDP-a, a bilo je planirano više od 20 milijardi, što znači da imamo 450 miliona evra više nego što smo planirali. Podsećanja radi 2013. godine deficit u budžetu je bio negativnih 6,6 odsto, dakle kao rezultat reformi koje je tadašnji premijer Vučić započeo imamo situaciju da smo potpuno konsolidovali finansije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, MMF je to video i sada hoće i na drugi način da nam pomognu da unapredimo ekonomiju.

"Od ovog aranžmana očekujemo tri stvari - jačanje institucija, jačanje konkurentnosti naše privrede, i da visoku stopu rasta, koju smo ostvarili u godinama koje dolaze i ubrzamo i povećamo", rekao je Mali.

On je podsetio na izveštaj Evrostata o stanju u regionu, prema kome je Srbija u povoljnom položaju boljem ne samo od zemalja u regionu, već i nekih zemalja u EU.

"Imamo suficit u budžetu za prva tri meseca od 0,4 odsto BDP-a, javni dug u BDP-u ispod 60 odsto, Hrvatska ima javni dug u BDP-u 76,2 odsto, Rumunija 98, Mađarska 74 odsto. To je zvanična statistika EU koja govori da je Srbija potpuno ekonomski stabilna", rekao je Mali.

On je dodao da Srbiju očekuju teški razgovori sa MMF-om o povećanju plata i penzija, ali obzirom na rezultate ima prostora da onima koji su podneli najveći teret reformi nekako i odužimo ali na zdravim osnovama.

"U septembru ćemo znati tačno kada i koliko, ali sa ovakvim rezultatima, Srbija je vodeća zemlja u regionu", rekao je ministar finansija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track