MIHAJLOVIĆEVA: Svaki kilometar puteva je pobeda rada nad neradom
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

počeli radovi na obilaznici oko beograda

MIHAJLOVIĆEVA: Svaki kilometar puteva je pobeda rada nad neradom

InfoBiz -

Svaki kilometar puta i pruge koji napravimo je pobeda rada nad neradom i pravde nad silom, poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic na obeležavanju početka radova na obilaznici oko Beograda, od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka.

Mihajlovićeva je rekla da je u prethodnom periodu bilo mnogo onih koji su ograničavali razvoj Srbije i Beograda.

"Mislim pre svega i na one koji su nam uvodili sankcije i na sve ono što smo pretrpeli kada su nam se rušili mostovi u NATO agresiji. Bilo je i nekih naših prethodnika koji su započinjali obilaznicu nekloliko puta i nikada je nisu završili", rekla je Mihajlovićeva.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministarka je najavila da na ovoj deonici od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka ima jedan deo, odnosno jedna traka puta koja nedostaje a koja će kaže, biti napravljena.

"Ono što mogu da obećam je da ćemo mi kao što završavamo Koridor 10 i Koridor 11, kao što smo završili i napravili most Ljubovija-Bratunac, Žeželjev most, završiti i ovu obilaznicu i na taj način doprineti razvoju Srbije", poručila je ministarka građevinarstva.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je obraćajući se danas na početku radova, rekla da je država uspela da vrati saobraćaj iz nekih drugih zemalja u Srbiju.

Otvaranje obilaznice je prema njenim rečima važan dan za Beograd zato što će se, kaže, izgradnjom obilaznice skloniti teretni saobraćaj iz centra prestonice.

"Važno je za Srbiju zato što spajamo dva važna koridora, Koridor 10 i Koridor i 11, ,važno je za razvoj naše zemlje zato što to sigurno znači više automobila i teretnjaka na našim putevima, a mislimo da možemo za sada da budemo ponosni jer 20 miliona automobila više imamo od trenutka kada smo počeli da gradimo i puštamo u promet naše auto-puteve", kaže Mihajlovićeva.

Podseća i da je više od 200 kilometara auto-puteva pušteno u saobraćaj u prethodnih nekoliko godina te da se naredne godine planiraju novi auto-putevi.

Napomenula je da od izvođača radova ne očekuje nikakve probleme i izgovore nego "da upravo rade onako kako ugovor kaže".

"Do 2021. početka, ova deonica mora biti gotova pa onda idemo dalje", rekla je Mihajlovićeva.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da će zahvaljujući obilaznici putnici moći lakše, brže i bolje da dođu do željene destinacije, a grad će biti zdraviji, manje zagađen i sa manje buke.

Kako je rekao, Beograd ima viziju, a osnovni pravci te vizije su grad koji se spušta na reke, premeštanje centralnih industrijskih zona na obode grada i izgradnja obilaznice.

"Beograd i Srbija su u fazi intenzinog razvoja i izgradnje i tome se radujemo, ovo je najintenzivniji period koji moja generacija pamti", podvukao je Radojičić.

Ukazao je da je za svaku izgradnju važno da bude kvalitetna, na dug rok, ali i da bude završena na vreme i izrazio uverenje da će svi koji realizuju projekat obilaznice biti zainteresovani, posvećeni i odgovorni u izvođenju radova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja