MMF: Ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbji
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

u okviru novog aranžmana

MMF: Ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbji

InfoBiz -

BEOGRAD - Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji (MMF) Sebastijan Sosa izjavio je danas da ima prostora za povećanje plata i penzija u Srbiji, a da još nije razgovarano o konkretnim brojkama.

On je novinarima rekao da će misija MMF-a sa Vladom Srbije o tome razgovarati tokom naredne posete krajem septembra, kada će se već znati stanje u budžetu za ovu godinu, ali i raditi na pripremi budžeta za 2019. godinu.

Sosa je govoreći o novom programu saradnje koji je MMF odobrio Srbiji, Instrument za koordinaciju politika (PCI), rekao da je cilj programa i da se reši problem onih javnih preduzeća koji su bili izvor troškova u prethodnom periodu.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na taj način će se, kako je rekao osloboditi resursi koji mogu da se usmere na povećanje javnih investicija.

On je rekao i da se uskoro očekuje raspisivanje tendera za PKB i naglasio da se Vlada za uvodjenje stečaja u Azotari odlučila nakon nekoliko pokušaja da se nađe investotor za to javno preduzeće. Podsetio je da je raspisan tender i za RTB Bor i Metanolsko sirćetni kombinat (MSK) iz Kikinde.

"MSK ne pravi gubitke, trenutno je u najsolidnijoj situaciji i Vlada Srbije je smatrala da je dobro vreme da se privatizuje. Situacija je drugačija sa Azotarom gde se nagomilavaju dugovi prema Srbijagasu i Poreskoj upravi", rekao je on.

Govoreći o bankama u državnom vlasništvu, Sosa je rekao da država planira privatizaciju Komercijalne banke, i još nekih manjih banaka i da MMF to podržava.

Sosa je naveo i da je potrebno održati stabilnost finansijskog sektora, posebno onih institucija koje imaju problematične kredite.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sosa je podsetio da je Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji novi savetodavni program saradnje Instrument za koordinaciju politike PCI, koji predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman iz predostrožnosti koji je Srbija uspešno završila u februaru 2018. godine.

On je istakao da taj program, o kome je danas objavljen izveštaj, traje 30 meseci i da nije fnansijski, već savetodavni.

Objasnio je da je cilj programa održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Sosa je rekao da su makroekonomski pokazatelji u Srbiji povoljni, kao i da se ove godine očekuje privredni rast od najmanje 3,5 odsto i suficit u budžetu, kao i dalje smanjenje javnog duga.

On je dodao da je javni dug smanjen ispod 60 odsto, a da je cilj novog programa da se smanji ispod 50 odsto Sosa je dodao da zaposlenost raste, kao i da je inflacija na niskom nivou i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine.

Prema njegovim rečima potrebno je povećati javne investicije, ali i zapošljavanje u privatnom sektoru. Sosa je objasnio da je medju ciljevima novog programa i ubrzanje reforme javne uprave, odnosno reforma zapošljavanja i povećanje efikanosti javnih službi, kao i reforma Poreske uprave, kako bi se povećala efikasnost naplate poreza.

Istakao je da je potrebno nastaviti dinarizaciju privrede i da je nephodno ažuriranje strategije dinarizacije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track