MMF HVALI SRBIJU U NAJNOVIJEM IZVEŠTAJU: Bolja makroekonomska situacija, rastu investicije
Foto: EPA/Stephen Jaffe

pohvale

MMF HVALI SRBIJU U NAJNOVIJEM IZVEŠTAJU: Bolja makroekonomska situacija, rastu investicije

InfoBiz -

Srbija je uspela u otklanjanju makroekonomskih neravnoteža, a otpornost finansijskog sektora se poboljšala, što se odrazilo na rast domaćih i stranih investicija i ekonomski oporavak, objavio je danas Međunarodni monetarni fond.

U izveštaju na 84 strane, postavljenom na zvaničnom sajtu te institucije povodom odluke Odbora izvršnih direktora MMF-a da Srbiji odobri novi program saradnje, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (PCI), u trajanju od 30 meseci, navodi se da će novi program biti uspešna nadgradnja stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je zaključen u februaru ove godine.

"Srbija je odlučila da učvrsti uspeh svog stendbaj aranžmana iz predostrožnosti iz perioda 2015-2018. godine sa novim programom ekonomskih reformi koji je usmeren na jačanje institucija i poboljšanje konkurentnosti radi ostvarivanja bržeg rasta, što je od ključnog značaja za obezbeđivanje održivog rasta i brže uskladivanje sa životnim standardima u EU", navodi se u izjavi zamenika generalnog direktora MMF-a, Tao Džanga.

Novi program, napominje, ima za cilj očuvanje jake fiskalne pozicije i predviđa nastavak smanjenja javnog duga Srbije, ali i mere za poboljšanje rasta.

Srbija je, kako se navodi u izveštaju, povratila fiskalnu održivost, uspevajući da javni dug postavi na silaznu putanju, dok monetarna politika drži inflaciju pod kontrolom, pružajući istovremeno podršku ekonomskom oporavku.

Ipak, smatra MMF, izazovi ostaju kako bi Srbija ostvarila snažan, inkluzivan i održiv rast koji joj je potreban za brže približavanje standardima EU.

Zamenik generalnog direktora MMF-a ističe i da Srbija nastavlja da ostvaruje napredak na planu izbora, procene i pripreme infrastrukturnih projekata, dok bi ciljane poreske mere mogle podstaći investicije i zapošljavanje i smanjiti neformalni sektor.

Navodi i da napori za smanjenje problematičnih kredita (NPL) daju dobre rezultate, ali da je potrebna veća pažnja kako bi se rešile problematične aktive javnih finansijskih institucija, uključujući razvojnih agencija i Agencije za osiguranje depozita.

Od izuzetne važnosti će, kako ističe, biti i rešavanje slabosti koje je identifikovalo Međunarodno telo za borbu protiv pranja novca (FATF), kao što su borba protiv pranja novca i protiv finansiranja terorizma, kako bi se osigurao nastavak priliva stranih investicija i unapređenje poslovne klime.

"Strukturne i institucionalne reforme postepeno će ojačati potencijalni rast Srbije, pomažući zemlji da se pripremi za pristupanje EU", izjavio je Džang.

Navodi i da su prioriteti PCI unapređenje poreske administracije i upravljanja javnim investicijama, kreiranje bolje poslovne klime, smanjenje neformalnog sektora i promena uloge države u pravcu potpuno tržišne ekonomije.

Kako se ističe u izveštaju, novi program ima za cilj da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost, i da doprinese boljem sprovođenju ambicioznog programa strukturnih i institucionalnih reformi radi ostvarivanja bržeg i inkluzivnijeg rasta, kreiranja radnih mesta i boljeg životnog standarda.

Revizije programa biće polugodišnje, a iako PCI ne predviđa korišćenje finansijskih resursa MMF-a, uspešno zaključenje revizija programa će pomoći nastavak snažnih strukturnih i makroekonomskih reformi kojima je Srbija posvećena, navodi međunarodni kreditor.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Stephen Jaffe)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track