Najnovije vesti

NBS IMALA GUBITAK OD 84 MILIJARDE DINARA Tabaković: To je samo računovodstveni, zbog kursnih razlika...
Foto: Aleksandar Jovanović

objašnjenje

NBS IMALA GUBITAK OD 84 MILIJARDE DINARA Tabaković: To je samo računovodstveni, zbog kursnih razlika...

Biznis
15:04h

Gubitak Narodne banke Srbije (NBS) u 2017. godini od oko 84 milijarde dinara je račuvodstveni i posledica je obračunatih kursnih razlika, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

"Da nije bilo troška po osnovu obračunatih kursnih razlika operativna dobit NBS bi bila 1,6 milijardi dinara", rekla je Tabaković predstavljajući izveštaj o poslovanju NBS u prošloj godini na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Istakla je da NBS ne može da utiče na medjuvalutne odnose i cenu zlata, što je dovelo do toga da NBS ima obračunski gubitak od oko 84 milijarde dinara.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić je rekao da javnost treba da zna da je NBS prošle godine imala gubitak od oko 84 milijarde dinara zahvaljući kursnim razlikama i zatražio od guvernera da objasni kako će biti pokriven.

"Taj obračunski gubitak nije na teret budžeta već je pokriven iz sopstvenih rezervi NBS", rekla je Tabaković.

Ona je kazala da je taj negativni rezultat NBS preliven na bolji rezutat privrede koja je prošle godine ima dobit jer nije imala negativne kursne razlike.

Objasnila je da nijedna centralna banka u svetu nema za cilj profit već nisku i stabilnu inflaciju i stabilnost poslovanja.

"Nijedna centralna banka ne meri svoju uspešnost profitom pa ni NBS", rekla je Tabaković.

Dodala je da NBS prenosi deo dobiti u republički budžet samo iz dela operativnog poslovanja "a ne iz virtualnog računovodstvenog poslovanja, odnosno iz kursnih razlika".

U 2016. godini NBS je imala dobit od 49,2 milijarde dinara.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...