Najnovije vesti

TABAKOVIĆEVA O POVEĆANJU PLATA I PENZIJA: Centralna banka već radi projekcije, treba imati poverenja
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Održivost privrednog razvoja mora imati i socijalnu komponentu

TABAKOVIĆEVA O POVEĆANJU PLATA I PENZIJA: Centralna banka već radi projekcije, treba imati poverenja

Biznis

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je izjavila danas da centralna banka već radi projekcije za najavljeno povećanje plata i penzija i da se to povećanje uopšte ne dovodi u pitanje.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Nijednog trenutka se ne postavlja pitanje da li će povećanje plata i penzija, već radimo projekcije, dovesti u pitanje našu osnovnu zakonsku obavezu da održimo inflaciju u granicama koje su zakonom propisane", rekla je Tabaković na pitanje novinara da li će povećanje plata i penzija i ukidanja zakona o privremenom ograničenju pogurati inflaciju ili imati neki drugi uticaj na finansijski sistem.

Tabaković ističe i da je NBS na današnji dan stvorila "bafer ili rezervu od 1,4 milijardi evra neto kupljenih deviza na međubankarskom deviznim tržištu (toliko je NBS intervenišući više kupila nego prodala na međubankarskom deviznom tržištu).

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Važno je da svi shvatimo da održivost privrednog rasta mora da ima i tu socijalnu komponentu, gde ljudi moraju da imaju motiv da budu nagrađeni za odricanje i vide sve sjajnije to svetlo koje se zove bolja pozicija Srbije, u ukupnom smislu. Ali, u tome ne treba da bude nikakvih naglih poteza, koliko smo izbornih ciklusa imali i da vlada nijednog trenutka nije preduzela neogovornu odluku ili NBS. Mislim da treba svi da imaju poverenje", naglasila je guvernerka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...