Najnovije vesti

BRNABIĆEVA: Na jesen ukidanje zakona o umanjenju penzija
Foto: Dado Đilas

dobri ekonomski rezultati

BRNABIĆEVA: Na jesen ukidanje zakona o umanjenju penzija

Biznis

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će Vlada u oktobru ili novembru predložiti parlamentu ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija i da dobri ekonomski rezultatu za prvih šest meseci ove godine daju prostor za nešto ranije povećanje penzija, ali i plata u javnom sektoru.

Brnabić je istakla da je rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine iznositi 4,4 odsto, što je, kaže, odlična vest, jer planiran rast od 3,6 odsto u tom periodu.

"Ako imamo rast u prvom kvartalu 4,6-4,7, a u drugom 4,4 odsto, onda je ekonomski rast u prvoj polovini godine 4,5 odsto, što je daleko više od onog što je bilo predviđeno. Uz dobru situaciju u budžetu i fiskalnu discipline, to nam daje prostor za nešto ranije povećanje penzija, ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i veći prostor za razmišljanje o povećanju plata u javnom sektoru", rekla je premijerka.

Odgovarajući na pitanja novinara, navela je da je prethodnih dana razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim i da očekuje da će u narednih nekoliko dana izaći sa "vremenskim odrednicima" u vezi sa povećanjem primanja.

"Ali, sigurno ćemo ići sa predlogom Skupštini o ukidanju zakona u oktobru ili novembru i takođe na još jedno povećanje plata u javnom sektoru", podvukla je predsednica vlade.

Ono na čemu se, kaže, u poslednja dva meseca intenzivno radi je konačno uređenje sistema plata, koje je odlagano, kako bismo od januara naredne godine imali platne razrede u javnom sektoru.

Premijerka je dodala da su resorna ministarstva počela razgovore o tome sa sindikatima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...