INOVACIJA U SRBIJI: Premijerka Brnabić na prezentaciji nove platforme "Telekoma"
Foto: Tanjug/Tanja Valič

digitalna transformacija društva

INOVACIJA U SRBIJI: Premijerka Brnabić na prezentaciji nove platforme "Telekoma"

InfoBiz -

BEOGRAD - "Telekom Srbija", prva je kompanija u regionu koja je predstavila inovativno rešenje zasnovano na LoRa tehnologiji, koja omogućava povezivanje i komunikaciju velikog broj uređaja i senzora, kao novu tehnologiju neophodnu za digitalnu transformaciju društva.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, koji je sa premijerkom Anom Brnabić predstavio novu platformu "Internet stvari" (Internet of things, IoT), pojasnio je da se tom tehnologijom rešava decenijski problem kompanije neovlašćenog prilaza stanicama i krađe kablova.

"Ovim projektom, Telekom Srbija sa partnerima, po tehnološkim i servisnim mogućnostima, staje rame uz rame sa nekoliko destina tehnološki najrazvijenijih zemalja", rekao je Ćulibrk, koji je sa premijerkom Anom Brnabić pokazao kako platforma funkcioniše.

foto: Tanjug/Tanja Valič

On je istakao da je rešenje inovacija domaće kompanije Bit gir. a da će naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi.

Ćulibrk kaže da je Privredna komora Srbije učestvovala u povezivanju Telekoma Srbija sa domaćom kompanijom koja je radila i za svetska tržišta.

Premijerka je rekla da se na novom rešenju radilo osam, devet meseci, te istakla da je platform "made in Srbija", u smislu inetelektualne svojine, znanja i tehnologije, kao i delova pa i plastike koja je iz Stare Pazove.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Telekom je, navodi, još jednom pokazao koliko ide napred u odnosu na sve telekomunikacijne kompanije u regionu i kako povećava konkurentnost.

"Danas su napravili ogroman iskorak u četvrtoj industrijskoj revoluciji, u digitalizaciji", naglasila je premijerka.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da će primenom nove platforme Telekom godišnje uštedeti milion evra koliko je, kaže, gubio kroz štete nastale neovlašćenim upadima i korišćemnjem mreže.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Pozvao je i druge kompanije da slede primer Telekoma u rešavnju problema sa kojima se suočavaju, a u novoj platform vidi nepregledno "more rešenja" za mnoge kompanije u različitim oblastima.

"Želim da u budućnosti vidim stotine kompanija koje razrađuju inovacije, da pravimo srpska rešenja", istakao je Čadež.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track