NIŠKI AERODROM U DRŽAVNIM RUKAMA: Potpisan ugovor o prenosu osnivačkih prava
Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/Filip Stevanović

sad i zvanično

NIŠKI AERODROM U DRŽAVNIM RUKAMA: Potpisan ugovor o prenosu osnivačkih prava

InfoBiz -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge "Aerodrom Niš", kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

"Aerodrom Niš od strateškog je značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji ćemo izgraditi u Nišu. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona", rekla je Mihajlović.

foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/Filip Stevanović

Ona je podsetila da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP "Aerodrom Niš" na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma jer Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Država je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom "Konstantin Veliki" dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je broj putnika na niškom aerodromu u poslednje tri godine povećan 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track