SINDIKAT I STRUČNJACI SAGLASNI: Država nudi PKB u bescenje
Foto: Zorana Jevtić

raspisan tender

SINDIKAT I STRUČNJACI SAGLASNI: Država nudi PKB u bescenje

InfoBiz -

Ministarstvo privrede objavilo je tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd -PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 10. septembar. Sindikat radnika PKB-a, ali i stručnjaci su složni - država nudi kombinat u bescenje.

U sindikatu kažu i da su poslednjih meseci PKB obilazili predstavnici zaintersovanih firmi iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Mi smo zaista učinili sve da do toga ne dođe, međutim, naš vlasnik, država Srbija je odlučila ipak da nas proda", rekao je Milisav Đorđević iz Samostalnog sindikata PKB.

I to kao da je PKB na letnjem sniženju. 17 hiljada krava, 70 kilometara kanala za navodnjavanje i 17 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, Ministarstvo privrede nudi za 104 miliona evra.

"Imali smo pre dve godine cenu koja je bila za 100 miliona veća nego što je danas, 100 i nešto čak. Znamo da na tržištu cena zemlje raste, zašto se ovo desilo, zašto je pala cena, verujte, ni mi sami ne znamo. Mislimo da je to još jedan vid da ne kažem izlaženja u susret nekom budućem investitoru, ne znamo već šta", smatra Milisav Đorđević.

Šta je kumovalo ceni - u vladi ne odgovarju. Ali, koju god formulu da je država upotrebila, ponudom je srpsku "zlatnu koku", kako PKB naziva sagovornik N1, obezvredila, a struku uvredila.

"Iz nekoga lošeg iskustva prodajom, rasprodajom ili poklanjanjem velikih poljoprivrednih kombinata, za koje su se da kažem krivile prethodne vlasti za lošu privatizaciju, mislim da ima ovde elemenata da se nastavlja stara praksa ili da se nastavlja stari zakon o privatizaciji, pogotovo ovaj deo oko prodaje pa i same cene kapitala koji se nudi na tržištu", navodi agroekonomski analitičar Mi

Kupac će morati da zadrži 1.000 od 1.700 radnika, a ostalima da uplati otpremnine. I da se stočarstvom bavi još tri godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

"Nama je neizvesno šta će biti posle te tri godine", kaže Milisav Đorđević.

Gotovo je izvesno da će kupac tada napustiti mlečni biznis. Tako je do sada u sličnim slučajevima bilo - podseća struka - i predviđa: investitor će zbog unosnijeg posla poljoprivredno koristiti kao građevinsko zemljište.

"Za koje ja mislim da je posebno potcenjeno i da će se tu najviše ubuduće tući po glavi gradski oci pa i državnici", smatra Milan Prostran.

Što već i čine. Bivši gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, kritikuje da je cena prodaje PKB-a mala i da pokazuje "nivo pljačke građana Srbije pod vlašću Srpske napredne stranke". Takav stav ironično razume zamenik aktuelnog gradonačelnika, Goran Vesić, koji objašnjava da je Đilas besan jer mu je "izmakao glavni plen", koji je trebalo da uzme sa prijateljima tajkunima dok je na vlasti..

(Kurir.rs/N1/A.Santovac)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track