Najnovije vesti

TRGOVCI PONOVO NA CENI: Godinama su bili na dnu po zaradama, a sad su opet među NAJTRAŽENIJIM zanimanjima
Foto: Reuters/Ilustracija

Situacija se ove godine promenila

TRGOVCI PONOVO NA CENI: Godinama su bili na dnu po zaradama, a sad su opet među NAJTRAŽENIJIM zanimanjima

Biznis

Nezaposlenih trgovaca na birou za zapošljavanje zimus nije bilo 

BEOGRAD - Godinama su bili na dnu po zaradama. U nedostatku posla, trgovce su ucenjivali novopečeni vlasnici dućana, a i velike trgovinske kuće se nisu nadmetale da svojim zaposlenim obezbede punije koverte.

Statistika kaže da prosečno dele po 35.000 dinara, njihova primanja mahom su vredna do 30.000 dinara. Situacija se ove godine promenila: trgovac je postalo deficitarno zanimanje na tržištu rada, a dolazak velikog diskontnog lanca dodatno im je podigao cenu, pišu Novosti. 

foto: Reuters/Ilustracija

To je podstaklo i sindikate da u pregovorima sa poslodavcima traže da minimalna plata trgovaca bude 36.000 dinara. Jedan trgovinski lanac je ove godine dva puta povećao plate svojim zaposlenima. Pre sedam meseci su im porasle plate, jer nezaposlenih trgovaca na birou za zapošljavanje nije bilo.

foto: AP/Ilustracija

Drugi put su povećali zarade jer su uvideli da im radnici zbog skromnije zarade - odlaze.

- Odlučila sam se da se prijavim na konkurs za posao u novom lancu - kaže Milena S. iz Beograda za Novosti. - Godinama sam radila po supermarketima i znam posao. Plata koju novi nude nije drastično veća od one koju imam, ali svaki dinar je važan. Radimo po smenama, praznicima, vikendima...

foto: Reuters/Ilustracija

Prema rečima Radoslava Topalovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata trgovine Srbije, trgovci primaju između 25.000 i 30.000 dinara. I tako je godinama.

- Sindikati smatraju da minimalna cena rada u trgovini treba da bude 36.000 dinara, jer toliko vredi minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu - kaže Topalović.

foto: Reuters/Ilustracija

- To treba da bude donja granica za zarade. Činjenica je da nam cela situacija ide naruku, jer gotovo da nema nezaposlenih trgovaca, a i stranci koji dolaze su ponudili bolje plate.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...