OGLASILA SE I NAŠA NARODNA BANKA: Kriza turske lire neće se preliti na Srbiju?!
Foto: AP

Kažu, nema bojazni

OGLASILA SE I NAŠA NARODNA BANKA: Kriza turske lire neće se preliti na Srbiju?!

InfoBiz -

BEOGRAD - Kriza u Turskoj u vezi sa padom vrednosti turske lire ni na koji način ne može da utiče na finansijsku stabilnost Srbije, izjavio je generalni direktor Sektora za monetarne operacije NBS Nikola Dragašević.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dragašević je rekao da NBS prati sva dešava u međunarodnom okruženju, kao i sa turskom lirom. "Nema bojazni od prelivanja krize u Turskoj na našu zemlju", naglasio je Dragašević.

On je istakao da je finansijski sistem izdržao i druge krize, poput Bregzita i naglasio da dinar i dalje ima pritiske ka jačanju, kao i da na to utiče veći broj faktora koji su delovali još od aprila prošle godine. "Povećali smo otpornost našeg finansijskog sistema na sve šokove iz međunarodnog okruženja", naglasio je Dragašević.

NBS: Inflacija u julu 2,4 odsto,privredni rast biće 4 odsto u 2018.

Inflacija u julu je iznosila 2,4 odsto, a nova projekcija NBS predviđa privredni rast od četiri odsto u 2018. godini, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. "Niska inflacija je postala normalnost u Srbiji, što znači da smo bili uspešni u našem osnovnom cilju", rekla je Tabaković na prezentaciji ''Izveštaja o inflaciji - avgust 2018'' koji je Izvršni odbor NBS usvojio na sednici održanoj 9. avgusta.

Ona je istakla da se taj izveštaj, koji je bolji nego prethodni, poklapa sa šestogodišnjicom njenog mandata na mestu guvernera, kao i da je inflacija 2012. godine iznosila 12,9 odsto. Ona je navela i da su neto devizne rezerve na kraju jula iznosile 9,5 milijardi evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track