NEĆE BITI ODLAGANJA: Kriza turske lire ne utiče na put Beograd-Sarajevo
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

projekat bez zaustavljanja

NEĆE BITI ODLAGANJA: Kriza turske lire ne utiče na put Beograd-Sarajevo

InfoBiz -

Izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo je međudržavni projekat od regionalnog značaja, koji se finansira iz nacionalnih, ali i iz međunarodnih izvora, i kriza turske lire teško može da bude razlog da se odloži realizacija ovog projekta, piše današnja Politika.

Tim rečima Aleksandar Međedović, član Tursko-srpskog poslovnog saveta u Turskoj, za Politiku komentariše da li ekonomska nestabilnost u Turskoj može da uspori taj infrastrukturni projekat.

Nadležni kažu da za sada sve teče po planu, da će sledeće godine biti završena tehnička dokumentacija i model finansiranja. Očekuje se i da izgradnja ovog putnog pravca počne sledeće godine, navodi list.

"Tu bi, pored stanja turske privrede, isto toliko trebalo da nas brine da li su ekonomija Srbije i BiH spremne za taj projekat. Jer, on se realizuje van Turske i njegova izgradnja nije direktno vezana za liru", rekao je Medjedović.

On je dodao da je turske investitore dugoročni pogled doveo u Srbiju, kada su odlučili da na tom tržištu ulože svoj novac. Što znači, kako je ocenio, da ih kratkoročna i trenutna situacija neće odvratiti od te zamisli.

Nema uticaja na saradnju Srbija-Turska

Pad vrednosti lire u odnosu na evro i dolar na kratak rok se neće odraziti na privrednu saradnju Srbije i Turske. Tek na dugi rok to bi moglo da ugrozi broj turskih turista u Srbiji, koji su sada po brojnosti na drugom mestu, kao i dodatne investicije, kaže za Sputnjik direktor sektora za analitiku i usluge Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On podseća da je proces depresijacije turske nacionalne valute, odnosno njenog gubitka vrednosti, u značajnom obimu aktuelan još od kraja aprila ove godine. Ukazuje, međutim, na to da je dodatni pad koji se desio proteklih dana zbog zaoštravanja odnosa na liniji Vašington—Ankara, usporen i turska lira je prema dolaru na nivou od 5,8, a pre nekih dan-dva je bila više od sedam.

Kurir.rs/Beta/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track