ČAČANI NA KORNIŠONIMA ZA 4 MESECA UZMU POLA MILIONA EVRA: Nemci dođu i otkupe sve! Čvrkići sa vrha Kablara uberu 300 kg dnevno
Foto: AP/Ilustracija

Sve ugovoreno unapred

ČAČANI NA KORNIŠONIMA ZA 4 MESECA UZMU POLA MILIONA EVRA: Nemci dođu i otkupe sve! Čvrkići sa vrha Kablara uberu 300 kg dnevno

InfoBiz -

Nadaju se da će u narednoj sezoni po istom principu gajiti papriku i jagode

BEOGRAD - Sto četrdeset domaćinstava, najviše iz čačanskog i knićkog kraja, ugovorila su proizvodnju kornišona za poznatog nemačkog kupca, prerađivača krastavčića.

Posao traje četiri meseca a povrtari će zaraditi pola miliona evra. Kooperanti se nadaju da će u narednoj sezoni po istom principu gajiti papriku i jagode.

Na otkupnom mestu najviše je posla kasno uveče, kada proizvođači dovoze sveže ubrane kornišone. Zadovoljni su unapred ugovorenom proizvodnjom jer, kažu, ne brinu o tržištu.

foto: Youtube Printscreen

"Tu je najvažnije prodati proizvod. Nije teško raditi koliko je plasman težak. Ovako, što kaže, ovi ljudi, da ne poveruješ koliko je sa njihove strane sve korektno, nema šta", kaže Miloljub Velanac iz sela Katrge.

Na 750 metara nadmorske visine, skoro na vrhu Kablara, Čvrkići, uz druge poljoprivredne radove, dnevno uberu oko 300 kilograma kornišona, uglavnom prve klase.

"Dobro se pokazalo. Mi smo imali neku novu zemlju, aj da probamo tih pet ari. Malo je problem ta voda što moramo nekad da doterujemo i navodnjavanje. Što se tiče kvaliteta i prinosa, nije loše", kaže Rajko Čvrkić iz sela Rošci.

Za kilogram prve klase proizvođači dobijaju 90 dinara, pa kažu da su zarade odlične. Uz dobar posao u intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji imaju stalnu saradnju sa agronomima, koji im pružaju neophodnu pomoć i savete.

foto: AP/Ilustracija

"Pravovremeno otkrivanje pre svega i bolesti i štetočina i onda pravovremena informacija koju su dobijali putem SMS servisa gde su pravovremeno imali informaciju kada, sa čime i u kojim količinama je bitno za tretiranje", ukazuje agronom Borko Ivanović.

Za poznatog nemačkog kupca u Zablaću je do sada otkupljeno oko 700 tona zelenih plodova. Najviše je proizvođača iz čačanskog kraja koji imaju podršku Grada.

"Mi ovim projektom bukvalno podržavamo najsitnije poljoprivredne proizvođače, one najugroženije grupe ljudi, poljoprivredne proizvođače koji imaju po hektar-dva poljoprivrednih površina", ističe Snežana Đurović Marković iz Službe za razvoj poljoprivrede iz Čačka.

Oko 140 kooperanata nemačkog prerađivača povrća iz čačanskog kraja očekuje nastavak saradnje i da će naredne godine po istom principu gajiti papriku i jagode.

(Kurir.rs/RTS/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track