MINISTAR MALI UOČI RAZGOVORA SA MMF: Ima para za povećanje i plata i penzija
Foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo finansija

MINISTAR MALI UOČI RAZGOVORA SA MMF: Ima para za povećanje i plata i penzija

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da se u razgovorima sa MMF, čija kompletna delegacija dolazi u Srbiju sredinom septembra, definiše visina povećanja i plata u javnom sektoru i penzija.

Mali će danas razgovarati sa predstavnicima MMF u Srbiji, a kompletna delegacija te finansijske institucije doći će u Beograd polovinom septembra.

"Tada ćemo razgovarati o detaljima vezanim za povećanje plata i penzija koje nas očekuju od jeseni. U tim razgovorima očekujem da definišemo visinu povećanja i plata u javnom sektoru i penzija i da uskoro sa dobrim vestima obradujemo građane", rekao je Mali za TV Prva.

Istakao je da novca za povećanje ima i da je u sedam meseci ove godine suficit u budžetu veći od 49 milijardi dinara, odnosno oko 450 miliona evra.

Podsetio je da je rast BDP-a u prvih šest meseci ove godine 4,5 odsto, što je Srbiju svrstalo među prve tri zemlje u Evropi po rastu privrede.

Od nedelje o povećanju minimalne cene rada

Mali je najavio danas da će sledeće nedelje početi razgovori sa sindikatima o povećanju minimalne cene rada. "Biće to teški razgovori, ali verujem da ćemo naći zajedničko rešenje koje će biti zadovoljavajuće i za nas i za sindikate. Veoma je važno da svi građani osete boljitak", rekao je Mali i podsetio da povećanje minimalne cene rada počinje da se primenjuje od 1. januara 2019. godine.

Takođe, Srbija u prvoj polovini ove godine ima 1,4 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 15,6 odsto više nego u istom periodu 2017, koja je bila rekordna, podvukao je ministar. "Imamo novca da povećamo i plate i penzije i da kažemo hvala najstaijim sugrađanima koji su podneli najteži teret reformi", rekao je Mali.

On je najavio i da će zajedno sa ministrom za rad Zoranom Djorđevićem sledeće sedmice započeti razgovore sa sindikatima i poslodavcima u vezi sa povećanjem minimalne cene rada. "Mislim da ćemo naći zajedničko rešenje i očekujemo povećanje minimalne cene rada i ove godine", rekao je Mali.

foto: Ministarstvo finansija

Nije mogao da precizira koliko bi to povećanje moglo da bude, ali je istakao da će biti zadovoljavajuće i za državu i za sindikate i poslodavce.

Mali je apelovao na sve da plaćaju porez, jer se taj novac ulaže u gradnju auto-puteva, vrtića, škola, bolnica, povećanje plata i penzija.

Kako je rekao, sramota je ako neko radi, a ne izda fiskalni račun. Istakao je da je rast građevisnke industrije u prvoj polovini godine 25 odsto. Govoreći o izgradnji nacionalnog stadiona, Mali je kazao da taj stadion nije samo fudbal.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track