DOGOVARALI CENE BEBI OPREME: Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv deset firmi
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sramno

DOGOVARALI CENE BEBI OPREME: Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv deset firmi

InfoBiz -

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkrencije (KZK) pokrenula je četiri nova postupka ispitivanja povrede konkurencije protiv deset učesnika na tržištu bebi opreme.

Postupci su pokrenuti, kako se navodi u saopštenju KZK-a, zbog osnovane sumnje da su zaključivali restriktivne sporazume u kojima su utvrđivane cene u daljoj prodaji proizvoda namenjenih bebama, kao što su varalice, cucle, glodalice, flašice, pumpe za mleko...

Postupci utvrđivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti, pokrenuti su protiv društava Yuglob Beograd, Keprom Beograd, Aksa Beograd, K-Pharma ZU apoteka, Beograd i ZU apoteka Kraljevo, kao i protiv veledrogerija Farmalogist Beograd, Vega Valjevo, Lekovit Šabac, Medicom Šabac i NS Pharm Novi Sad, dodaju iz Komisije.

foto: profimedia

Ovlašćena lica Komisije za zaštitu konkurencije su, u okviru sprovedenog nenajavljenog uviđaja u prostorijama privrednog društva Yuglob Beograd, pronašla ugovore sa partnerima, a koji sadrže odredbe koje mogu biti sporne sa stanovišta povrede konkurencije.

Preciznije, pomenutim odredbama ugovorne strane su postizale saglasnost da se kupac obavezuje da ne može formirati cenu proizvoda za dalju prodaju ispod cene koja je fakturisana od strane prodavca.

Iz Komisije podsećaju da su tokom aprila već pokrenuta dva postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu bebi opreme.

Komisija za zaštitu konkurencije smatra da je tržište bebi opreme od izuzetnog značaja za potrošače, kao i za društvo u celini i podseća da, pored spomenutih postupaka ispitivanja povrede konkurencije, sprovodi i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi opreme, sa čijim rezultatima će upoznati javnost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja