BRNABIĆ: Cilj Agende 2030, da niko ne ostane na kraju kolone
Foto: Tanjug Sava Radovanović

premijerka srbije

BRNABIĆ: Cilj Agende 2030, da niko ne ostane na kraju kolone

InfoBiz -

Smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija su najvažniji ciljevi održivog razvoja, poručila je danas premijerka Ana Brnabić u obraćanju na otvaranju subregionalne konferencije o postignutom napretku u implementaciji Agende 2030.

Iako težnje za njihovo ostvarenje mogu delovati utopijski, moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen, rekla je Brnabić.

Istakla je da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo.

Neki od najvažnijih ciljeva održivog razvoja su, kazala je, smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje, obezbeđivanje dostojong rada, zdrava životna sredine, podizanje ekonomije i jačanje insitutija.

foto: Tanjug Sava Radovanović

"Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko nceće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende - da niko ne ostane iza nas, na kraju kolone", povukla je premijerka.

Ciljevi su, naznačila je, globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje zajednički posao vlade, civilnog društva, akadmeske zajednice, loaklnih zajednica i međunarodnih institucija.

U tom smislu, naglasila je da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu, za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština među privma u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad vlade u ovoj oblasti.

Vlada Srbije, dodala je, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevecnije i adaptacije na klimatkse promene.

Kao uslov za izgradnju moderne Srbije istakl je modernu ekonomiju i dodala da država posle perioda fislakne konsolidaje nastavlja ekonomske reforme.

Ponovila je da je reforma obrazovanja ključni prioritet vlade - da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti.

foto: Tanjug Sava Radovanović

"Znanje, kreativne ideje i inovacije su od ključnog značaja za naš brz i održiv razvoj", podvukla je ona.

Ukazala je da je želja da se ekonomija transformise u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i modernism tehnolodgijama.

Napomenula je da je u toku izrada nacrta zakona o klimatskim promenama, kao i projekat o povećanju otpornosti lokalnih samouprava na klimatske promene.

U izradi je i Nacrt nacionalnog plana za odbranu od suše, a vlada stimuliše otvaranje podataka javnih instituicja kako bi oni mogli dalje da se koriste za stvaranje novih rešenja i usluga.

Premijeka je podvukla da je i pridruženje EU od velikog značaja za napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope do 202. godine u velikoj meri preklapaju.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track