BIZNIS UJEDINIO SRBE I ALBANCE, KOMPANIJE SE SVE VIŠE UDRUŽUJU: Svakog meseca pojavi se neka zajednička firma
Foto: Profimedia

ekonomska saradnja

BIZNIS UJEDINIO SRBE I ALBANCE, KOMPANIJE SE SVE VIŠE UDRUŽUJU: Svakog meseca pojavi se neka zajednička firma

InfoBiz -

Kompanije iz Srbije i Albanije sve češće se udružuju i gotovo svakog meseca otvaraju zajednička preduzeća kako bi investirali u obe države.

"Za razliku od klasičnih stranih direktnih investicija iz Zapadne Evrope, radi se o zajedničkim poslovima. Srpski i albanski biznismeni prave zajedničke 'džoint ventčr' (joint venture) firme i investiraju u određeni sektor, ili se radi o kupovini kompanija koje su iz tog sektora, kako bi proširili svoj biznis", izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je, nakon današnjeg sastanka s predsednikom Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija Isufom Ferom u Tirani, rekao da raste nivo investicija iz Albanije u Srbiju, ali i iz Srbije u Albaniju, gde trenutno posluje tridesetak srpskih kompanija. On je naveo da se skoro svakog meseca udružuju firme iz dve države kako bi zajedničkim investiranjem osnažili ekonomsku saradnju dve zemlje i zaposlili sve više ljudi.

Podseća da se od kada je osnovana srpsko-albanska komora u Tirani beleži značajniji rast trgovinske razmene između dve zemlje, i napominje da od svih zemalja sa kojima Srbija trguje u svetu, u 2017. godini sa Albanijom je zabeležen najveći rast u ukupnom obimu trgovine.

"To govori da ovde prostor postoji, tržište postoji. Ne raste samo naš izvoz u Albaniju, već i izvoz albanskih proizvođača u Srbiju. Ono što je bito jeste da smo za godinu i po dana doživeli jedan drugi vid saradnje, to je osnivanje zajedničkih kompanija i ulaganje iz Albanije u Srbiju i obratno", rekao je Čadež. Kao ilustraciju sve bolje saradnje privrednika dve zemlje, podsetio je da je jedna od najvećih srpskih logističkih grupacija, kompanija Nelt, kupila jednu veliku kompaniju u Albaniji, praveći tako jedinstvenu logističku mrežu u regionu.

Takođe, i biznismeni iz Albanije, kaže, kupuju srpska preduzeća.

"Ne postoji praktično ni jedna nedelja da se neko preduzeće ne javi srpsko-albanskoj komori, da ih komora poveže i nađe im partnere", rekao je predsednik PKS. Komora u Tirani trenutno ima oko 200 članica, a trenutno u saradnji s Privrednom komorom Srbije priprema nastup srpskih i albanskih preduzeća na najvećem sajmu privrede u Albaniji krajem novembra.

Isuf Fera, predsednik Trgovinsko-industrijske Komore Albanija-Srbija u Tirani, kaže za Tanjug da je na sastanku sa Čadežom napravljen presek dosadašnjeg rada Komore i da su dogovoreni planovi za narednu godinu i predstojeći sajam privrede u Tirani.

"Na albanskom trzištu ima oko 30 srpskih kompanija koje rade uglavnom u oblasti agrobiznisa ali i turizma", navodi Fera.

Kako bi se povećao broj srpskih preduzeća u Albaniji ali i obratno, napominje, potrebno je da se intenzivira saradnja komora dve zemje ali i da se saradnja dve vlade podigne na viši nivo.

Podaci kažu da ukupna robna razmena između Srbije i Albanije raste, i u ovoj godini prema poslednjim podacima, dostigla je oko 84,3 miliona evra, što je za 7,5 odsto višse nego u istom periodu prošle godine.

Beleži se i rast srpskih preduzeća koja posluju sa Albanijom, pa je tako 2015. bilo 721 firme koja trguje sa ovom zemljom, dok je prošle godine ta cifra došla do 915 preduzeća.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track