Najnovije vesti

VUČIĆ U PEKINGU: Potpisan ugovor za RTB Bor! Danas je veliki i važan dan za Srbiju, potpis na 5 velikih ugovora
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik u kini

VUČIĆ U PEKINGU: Potpisan ugovor za RTB Bor! Danas je veliki i važan dan za Srbiju, potpis na 5 velikih ugovora

Biznis
10:20h

PEKING - U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih vaznih ekonomskih sporazuma.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali. On je, takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije. Ministar Mali potpisao je i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung.

Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.

- Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ukazao da je potpisan i ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije, prizvodnja guma, nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicije od skoro milijardu dolara. Dalje je, kako je dodao, potpisao ugovor sa kooperantnom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink oksid u Zrenanjinu, investiciji vrendoj oko 80 milion evra, i koja će otvoriti 280 radnih mesta u tom gradu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovo je veliki dan za Banat. Ccak tri ugovora vezana su za Zrenjanin, konstatovao je Mali. Rekao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom Huawei oko uvođenja video nadzora u našoj zemlji.

- To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da prodnađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investcije u  Zrenjanin, objasnio je Mali. Rekao je da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Điping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

- To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije, naglasio je on.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po rastu za prvih šest eseci, i da sa ovakvim investcijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budmeo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi. Najavio je da će sutra biti potpisan važan ugovor vezan za izgradnju industrijskog parka u Borči.

- To će biti park koji će se prostirati na preko 300 hektara. Potpisujemo sporazum sa komanijom CRBC, koji potpuno menja perspektvu Srbije. Velki broj kineskih kompanija donosi odluku da dalazi i investira u Evropu. Ovim parkom, koji će biti prvi te vrste u Evropi, dolaziće u Srbiju. Imaćete desetine novih komapnija što su hilajde novih radnih mesta - objasnio je Mali.

- Polako se, kao mozaik, uklapaju kockice koje se odnose na proces reformi, na rast, razvoj kroz nove investicije i fabrike. Svaki razgovor koji imamo sa kineskom stranom za nas znači ili novu fabriku, radno mesto, kilometar autoputa i zato je strateško partnerstvo sa Kinom veoma važno, naglasio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...