Najnovije vesti

POHVALE OD OSNIVAČA SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA ŠVABA: Srbija je primer kako jedna zemlja može ekonomski brzo da se razvija
Foto: AP/Beto Barata

SVEČANI DOČEK ZA SRPKU DELEGACIJU

POHVALE OD OSNIVAČA SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA ŠVABA: Srbija je primer kako jedna zemlja može ekonomski brzo da se razvija

Biznis

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab pohvalio je danas u Tjenđinu Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, "hab u regionu".

Švab je danas, u okviru "letnjeg Davosa" koji se održava u Tjenđinu, priredio svečani ručak za delegaciju Srbije, predvođenu predsednikom Aleksandrom Vučićem, i kineske kompanije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Vi ste primer da jedna zemlja nije imala baš sve elemente da može ekonomski brzo da se razvija. Postali ste hab u regionu. Vi ste drugi most za inicijativu "Jedan pojas jedan put" u Evropi. Želja nam je da na ovom ručku ne pričamo o velikim stvarima već da napravimo konkretne veze između Kine i Srbije", poručio je Švab.

Predsednik Vučić je istakao da su na ručku bile značajne kineske kompanije, među kojima i deset koje su u samom svetskom vrhu, odnosno među prvih 500.

"Imali smo sastanak kojim je Švab predsedavao, a tu su bile sve najmoćnije kineske kompanije, njih 12 ukupno, a od toga 7 ili 8 možda i 10 koje su među prvih 500 najbogatijih i najuspešnijih u celom svetu. Nikada nisam imao priliku, niti je bilo ko od naših ljudi imao šansu da se sretne sa "krem de la krem" kineskih komanija. Ovo prvi put", kazao je predsednik Vučić.

Švab, čovek koji inače u Davosu okuplja Trampa i Sija i druge važne ljude iz celog sveta je, kako je preneo Vučić, rekao: "Prvi put kada sam upoznao premijera Vučića 2014.godine Srbija je bila zemlja u gotovo očajnom stanju, zemlja koja je propadala i svima je bilo jasno da je samo pitanje kada će da se zaključaju vrata. Danas, samo 4 godine kasnije, za tako vreme posle toga možemo da konstatujemo da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja, ne samo u regionu, već i da ima stopu rasta i suficit u budžetu kakve nemaju ni mnoge zemlje u EU."

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pozvao je investitore da prave konkretne dogovore, dolaze što više u Sbriju i da naprave što više dobrog biznisa u Srbiji, preneo je Vučić njegove reči.

Vučić se osvrnuo i na Četvrtu industrijsku revoluciju, dodavši da je na "letnjem Davosu" sve u skladu s tim.

"Ja razumem da oni koji su govorili da će Srbija da propada pod Vučićem u našoj zemlji sada ne mogu da prihvate nikako da Srbija bude jedna od vodeći zemalja u Evropi po brzini ekonomskog rasta, i sa uređenim finansijama", primetio je on.

Vučić je ranije danas prisustvovao otvaranju sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kao "letnji Davos".

Vučić je imao i sastanak sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompabije Hbis, a tom prilikom potpisana su dva dokumenta o saradnji. Na kraju višednevne posete Kini predsednik Srbije će se sastati sa premijerom Kine Li Kećijangom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...