VUČIĆ IZ TJENĐINA POSLE RAZGOVORA SA KINESKIM PREMIJEROM: Večeras ću za večerom nastaviti da molim Lija za sve one stvari za koje mi se smeju! Kina želi jaku Srbiju
Foto: Printscreen/Pink

PREDSEDNIK SRBIJE NA LETNJEM DAVOSU

VUČIĆ IZ TJENĐINA POSLE RAZGOVORA SA KINESKIM PREMIJEROM: Večeras ću za večerom nastaviti da molim Lija za sve one stvari za koje mi se smeju! Kina želi jaku Srbiju

InfoBiz -

TJENĐIN - Kina i u budućnosti želi da vidi suverenu, nezavisnu i jaku Srbiju! Mi smo večni prijatelji... To mi je rekao premijer Li, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u televizijskom uključenju uživo iz Tjenđina, gde boravi na Svetskom ekonomskom forumu poznatijem kao letnji Davos.

foto: Printscreen/Pink

- Kina nam je peti partner u spoljnotrgovinskoj razmeni, dodao je Vučić i ispričao da se zahvalio i kineskom predsedniku Siju ali i premijeru Liju Kećijangu rečima koje su oni primili sa osmehom...

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Rekao sam im da je kod nas Srba to drugačije, mi ćemo sa ogromnom zahvalnošću pamtiti ne samo njihov dolazak u Železaru nego i 1999. godinu kada su u najtežim političkim trenucima bili sa nama - dodao je Vučić.

foto: Printscreen/Pink

Na pitanje kakvi su utisci pošto je poseta zvanično završena, Vučić je rekao da za njega ništa nije završeno dok ne sedne u avion te da ostaje i večera sa premijerom Lijem.

foto: Printscreen/Pink

- Na toj večeri ja ću nastaviti da moljakam premijera Lija za sve one stvari za koje mi se smeju... Tako su mi se smejali i za goveda pa smo sklopili posao sa Turskom... Tako mi se sad smeju i za svinjske papke i nogice, ali videćemo kad napravimo posao sa Kinom...

Predsednik Srbije je sve vreme posete insistirao na saradnji sa kineskim kompanijama u oblasti visokih tehnologija, digitalizacije, robotike, četvrte industrijske revolucije...

Vučić je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da nikog u regionu ne treba da brine jačanje Srbije i koliko mi tenkova i aviona imamo, ali da mu nije jasno zašto bi ikog u regionu to trebalo da bude briga jer i "nas nije briga da li imaju bombu više ili ne, kao i politika Beograda na Kosovu.

Lako je iz kafića kritikovati one koji rade i danonoćno se bore za svoju zemlju... Kad je Srbija dve godine zaredom bila prva po najvećem rastu, a treća po sufiticitu u budžetu? Kažite mi kad?

- Mi se borimo za sebe - rekao je Vučić i dodao da je pre nekoliko godina nudio Zagrebu da glavni pravac bude Beograd-Zagreb a da oni tada nisu hteli ni da čuju, te rekli da im ne trebaju istočne izlaznice... Ja sam se onda dogovorio sa Orbanom i našim kineskim prijateljima da napravimo pravac Beograd-Budimpešta-Beč i time smo mnoge oštetili, ali šta da im radim... Svako se bori za sebe - zaključio je Vučić na kraju uklljučenja uživo.

"Rat SAD i Kine pogodiće ceo svet pa i Srbiju"

Vučić je izjavio danas da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi ceo svet, EU, pa samim tim i Srbiju, ali se nada da će posle izbora u SAD nastupiti neka nova klima.

"Stara poslovica kaže 'kad se slonovu tuku, trava strada'. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo", rekao je predsednik novinarima u Tranđinu u Kini.

On je rekao da će novi trgovinski rad dve moćne svetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i ceo svet, ali da se nada da će posle izbora u SAD neka nova klima da dođe.

1 / 19 Foto: Printscreen/Pink

"Od međusobnih sankcija nema rezultata. Razumem kineski predsednika koji je pozvao na bolje razumevanje i da se ne ograničava svetska trgovina. Mi smo mali da bi mogli bilo šta da menjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni", naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina - Amerika ili Kina, ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

"Pratićemo budno i pratimo budno šta se dešava. Mnogi analitičari potcenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko ozbiljnih saveta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametrnijih glava imamo", zaključio je on.

(Kurir.rs/Foto: TV Pink printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track