SRPSKI VUK SA VOL STRITA! KAO STUDENT JE UŠAO KOD MILOŠEVIĆA I URUČIO MU PISMO: Nišlija koji je otišao u Ameriku stvorio firmu vrednu 200 miliona dolara!
Foto: Youtube printscreen

filmska priča

SRPSKI VUK SA VOL STRITA! KAO STUDENT JE UŠAO KOD MILOŠEVIĆA I URUČIO MU PISMO: Nišlija koji je otišao u Ameriku stvorio firmu vrednu 200 miliona dolara!

InfoBiz -

Nikola Božinović koji je 1996. Slobodanu Miloševiću uručio pismo niških studenata, nekoliko godina kasnije iz Budimpešte odleteo za Ameriku, danas se vratio kao direktor jedne velike svetske kompanije, odlučan da još jednom pomogne Srbiji!

Ovaj rođeni Nišlija je prodao svoju kompaniju Frame za skoro dvesta miliona evra indijsko-američkom Nutanixu, što je najveća akvizicija nekog srpskog startapa u istoriji.

- Za četiri nedelje od nikoga, od običnog studenta, postao sam čovek koji razgovara s najvećim moćnikom zemlje i čije reči prenose Asošijeted pres i Njujork tajms. Tada sam shvatio koliko je važan tajming, koliko je bitno kada nešto radiš. Mogao si šest meseci pre ili posle toga da budeš mnogo pametniji, svi mi, i da ne bude važno - ispričao je Božinović, koji je doktorirao na Bostonskom univerzitetu.

- Meni su danas 44 godine. Osećam dobru energiju, za šest godina imaću 50. Zadovoljan sam privatno, profesionalno, sa ženom koju volim i divnom decom. Želim zato nešto da vratim ovoj zemlji. Da prenesem. Nisam iz Zanzibara, iz Srbije sam. Možda nam Srbija nije u svakom trenutku olakšavala stvari, ali drugu zemlju nemamo. Pomaže, možda, i to što sam iz Niša, a ne iz Beograda. Razumem kako se oseća ostatak Srbije, koji nije u glavnom gradu, kaže u ispovesti za Nedeljnik.

On se prisetio dana kada je upoznao Miloševića, kao predstavnik studenata na protestu.

- Nismo bili najavljeni, nismo znali da li će nas primiti. Otvaraju se vrata. Senta! Uđite, kaže, ali samo kamera RTS da bude. Znali smo za jadac: prekidali smo Miloševića sve vreme, da ne mogu da izmontiraju kasnije kako senjima prohte. Dogovorili smo se da i uđemo samo nas trojicam, jer je 17 ljudi lakše izmanipulisati - kaže on, dodajući da je Sloba bio običam čovek, "nikakav veliki um".

- Nije me impresionirao. Nije bio nikakav državnik. Samo veliki manipulator - kaže Božinović.

Kaže da mu je bilo jasno, da nakon leta 1999. i bombardovanja, mora da ode.

- Išao sam u Sofiju da polažem testove, u Skoplje za vizu, odleteo sam iz Budimpešte, to je u jednoj rečenici gde je Srbija bila 2000.godine - kazao je on.

Kurir.rs/Nedeljnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track