NEMAJU POSAO, ALI NEĆE DA USTANU IZ KREVETA ZA MANJE OD 30.000: Traže startnu platu od 43.000! Evo koliko se koji posao plaća preko omladinske zadruge
Foto: AP/Ilustracija

za najslabije plaćene poslove ne prijavljuje se niko

NEMAJU POSAO, ALI NEĆE DA USTANU IZ KREVETA ZA MANJE OD 30.000: Traže startnu platu od 43.000! Evo koliko se koji posao plaća preko omladinske zadruge

InfoBiz -

Prema anketama, kandidati su zadovoljni poslovima od oko 38.000 do 43.000 startne zarade

BEOGRAD - U poslednjih nekoliko meseci na domaćim sajtovima za zapošljavanje osetno je manji broj kandidata koji se prijavljuju za najslabije plaćene poslove.

foto: AP/Ilustracija

I dok je do prošle godine bilo relativno lako naći zaposlene na honorarnim poslovima u trgovini, na poslovima pakovanja ili jednostavnijim fizičkim poslovima, sada se za minimalnu platu, ili nešto malo više, nezaposleni skoro uopšte ne prijavljuju, piše list.

U jednoj omladinskoj zadruzi u Beogradu primetili da je manji odziv kandidata za posao kad je plata manja od 30.000.

foto: AP

- Ima više razloga zašto je to tako. U poslednjih nekoliko godina došlo je nekoliko stranih kompanija koje su zaposlile značajan broj ljudi, drugi razlog je odlazak naših studenata u Ameriku i skandinavske zemlje, zatim, turistički radnici u sezoni idu u Crnu Goru i Grčku. Jedan broj studenata ide na razmenu studenata u Kinu. Značajan broj studenata ili nezaposlenih u letnjoj sezoni ide u berbu voća po celoj Srbiji. Jedan broj studenata ili nezaposlenih lica se oslanja na roditelje i ne pokušava da se zaposli sve dok ima izvor primanja preko najbližih sa kojima živi objašnjavaju u ovoj zadruzi.

foto: Reuters/Ilustracija

Oni dodaju da je činjenica da su u Beogradu i nekim gradovima Vojvodine plate veće u odnosu na jug Srbije, te da je deo kandidata zadovoljan početnom platom od 35.000 dinara za jednostavne, dnevne poslove koji ne zahtevaju visoku kvalifikaciju. Oni koji počnu da rade za manje, spremni su na to samo ako postoji tendencija da im plata poraste, u suprotnom menjaju firme, nekad čak i zbog 1.000 ili 2.000 dinara više.

Jedini način da poslodavac zadrži dobre radnike, jeste da sam podgine cenu rada.

U suprotnom ili će da se suoči s velikom fluktuacijom zaposlenih, ili sa nižim kvalitetom rada.

foto: AP/Ilustracija

I u ostalim zadrugama, potvrdili su da su kandidati sve manje spremni da rade za 30.000.

- Sve češće se dešava da na pozicije koje oglašavamo i gde se plate kreću oko 30.000 dinara, nemamo dovoljan broj zainteresovanih za rad - kažu u drugoj zadruzi. U razgovoru sa zaposlenima u toj zadruzi su saznali da su oni spremni da rade i duplo, ili da se prekvalifikuju, da bi zaradili više.

foto: Reuters/Ilustracija

- Sve češće dolaze sa zahtevima da se prijave za poslove čija početna plata nije ispod 40.000 dinara. Takvu početnu platu mogu pronaći isključivo sa iskustvom i u oblastima knjigovodstva, građevinarstva, programiranja i bankarstva. Razlozi za to, prema našim procenama su povećana minimalna cena rada u Srbiji, migracija radne snage, kao i mogućnost honorarnog rada, ad-hok angažovanja gde za povremeno angažovanje za par dana zarade tu istu platu - kažu u toj beogradskoj zadruzi.

foto: AP/Ilustracija

Danas izuzetno teško naći dobrog radnika, ne zato što ih nema, već zato što znaju svoju vrednost i odbijaju da rade za male plate.

- Ovo važi i za radnike u proizvodnji, isto koliko i za IT kadar. Radnik jeste trošak, ali trošak koji doprinosi rastu i razvoju firme. Radnik koji je zadovoljan uslovima i odnosom poslodavca prema njemu, će se mnogo više zalagati i truditi na poslu, pa samim tim i obezbediti poslodavcu očekivani profit – objašnjavaju.

Obični građanin, kako kažu, ne vodi se prosečno platom već sumom novca koja mu je potrebna da zadovolji životne potrebe.

foto: Vladimir Šporčić

- Odliv radno sposobnog stanovništa dovodi do toga da kandidati koji ostaju u Srbiji znaju da je sve manje radne snage i odbijaju da rade za male zarade u nadi da će poslodavci biti prinuđeni da povećaju satnice - dodaju u trećoj omladinskoj zadruzi.

Prema njihovim anketama, kandidati su zadovoljni poslovima od oko 38.000 do 43.000 startne zarade.

Kolike mesečne plate nude zadruge

- ugostiteljstvo od 40.000 do 50.000

- trgovina 35.000

- administracija 40.000

- fizički poslovi - dnevnica 2.500

- spremanje poslovnih prostorija - 300 dinara sat

- proizvodnja i pakovanje robe - 40.000

- vozači - 40.000

(Kurir.rs/Blic/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track