POČELI RAZGOVORI SA MMF: Ovo će biti glavne teme na sastanku
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

poseta mmf

POČELI RAZGOVORI SA MMF: Ovo će biti glavne teme na sastanku

InfoBiz -

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda povodom prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument).

Delegaciju Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede. Misija MMF-a, koju predvodi DŽejms Rouf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra 2018.

Tokom posete misije MMF-a, razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu, navodi se u saopštenju NBS.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Republici Srbiji 18. jula 2018, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track