Najnovije vesti

A ŠTA ĆE BITI SA SLAMARICAMA!? Menjaju se novčanice EVRA, a ovo morate da znate ako vam ostanu stare!
Foto: Uprava carina Srbije

neće biti problema!

A ŠTA ĆE BITI SA SLAMARICAMA!? Menjaju se novčanice EVRA, a ovo morate da znate ako vam ostanu stare!

Biznis

Stare novčanice od 100 i 200 evra ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.

U Narodnoj banci Srbije su rekli da nema potrebe da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novcaniče ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrednost zbog uvođenja novih.

foto: EPA / Armando Babani

Kad je reč o uvođenju novih novcanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promenjene dimanzije novcanica od 100 i 200 evra - smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 evra.

Na novčanicama su poboljšane bezbednosne karakteristike, piše Blic, a to znači da je otežano falsifikovanje.

foto: Profimedia

U NBS još objašnjavaju da su novcanice od 100 i 200 evra poslednje u nizu koje čine seriju "Evropa", jer su već u opticaju one od pet, 10, 20 i 50 evra, dok se nova novčanica od 500 evra neće štampati.

Sve novčanice nove serije imaju unapređeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, "A" serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti, navode u NBS.

(Kurir.rs / Tanjug)

foto: EPA / Armando Babani

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...