Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆEVA SA RUFOM: Upoznala MMF sa novim projektima vrednim nekoliko milijardi evra
Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja

važna poseta

MIHAJLOVIĆEVA SA RUFOM: Upoznala MMF sa novim projektima vrednim nekoliko milijardi evra

Biznis

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, upoznala je danas predstavnike Misije MMF, na čelu sa Džejmsom Rufom sa novim investicionim ciklusom vrednim nekoliko milijardi evra, koji će taj resor sprovesti u narednih nekoliko godina.

- Reč je o novim projektima koji će Srbiju još bolje povezati sa regionom i Evropom, za koje smo u prethodne dve godine pripremali tehničku dokumentaciju. Početkom sledeće godine počinju i građevinski radovi na ovim projektima. To je, između ostalog, gradnja auto-puta od Preljine do Požege na Koridoru 11, koji povezuje Srbiju i Crnu Goru. Gradićemo i auto-put dug 106 km, takozvani Moravski koridor, koji povezuje Čačak i Kruševac i spaja dva naša najznačajnija koridora - 10 i 11. Očekujemo da ovu deonicu gradimo sa američkom kompanijom 'Behtel', istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će sledeće godine početi i gradnja auto-puta mira od Niša do Prištine, prva deonica od Niša do Pločnika, kao i poslednja deonica brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do granice sa Mađarskom.  Mihajlovićeva je istakla i da je Srbija spremna za gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

- Najveće investicije u Srbiji dolaze iz našeg ministarstva. Sledeće godine imaćemo budžet koji će biti veći za 20 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i uverena sam da ćemo sve projekte uspešno sprovesti, istakla je Mihajlovićeva.

Džejms Ruf je rekao da MMF podržava što veće investicije u infrastrukturu Srbije i izrazio očekivanje da će se pozitivni ekonomski trendovi koje Srbija ima nastaviti.

Predstavnicima MMF-a predstavljeni su podaci o reformi putnog i železničkog sektora, kao i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će dovesti do skraćenja rokova za donošenje planskih dokumenata, i uvođenje e-prostora koji bi pokrio teritoriju čitave Srbije.

Takođe je razgovarano i o mogućnostima smanjenja vremena čekanja na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom, saopštio je kabinet potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...