VELIKA PROMENA NA MEDIJSKOM NEBU SRBIJE: Britanci kupili SBB, Grand, N1 i Sport klub!
Foto: Printscreen

KKR prodao Junajted grupu

VELIKA PROMENA NA MEDIJSKOM NEBU SRBIJE: Britanci kupili SBB, Grand, N1 i Sport klub!

InfoBiz -

"BS partners" iz Londona u tom paketu pazarili i TV Grand, Ultra i Top kanal. Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni!

Američka investiciona kompanija KKR prodala je većinski udeo u evropskoj telekomunikacionoj kompaniji "Junajted grupa", pod čijem okriljem u Srbiji posluju kablovski operater SBB, televizija N1, kao i televizijski kanali Sport klub, Top, Grand i Ultra, britanskoj kompaniji "BC partners", preneo je Vol strit džornal.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije nisu objavljeni finansijski uslovi prodaje niti tačna veličina udela. Vol strit džornal navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, vrednost "Junajted grupe" u dogovoru procenjena na 2,6 milijardi evra (3,04 milijarde dolara), uključujući dug.

foto: Preentscreen

- Oduševljeni smo menadžerskim timom "Junajted grupe" i podrškom KKR u budućem rastu kompanije. "Junajted grupa" se odlikuje visokim kvalitetom, uz difuzne karakteristike rasta, vodeću infrastrukturu, raznolik sadržaj i lojalne korisnike - izjavio je Nikos Stafonulos, partner u "BC partners".

"Junajted grupa", stvorena 2007. spajanjem SBB, Telemaha Slovenija i Telemaha Bosna, vlasnik je kablovskog operatera SBB u Srbiji, Telemaha u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori. Junajted grupa sa sedištem u Amsterdamu opisuje sebe kao najvećeg alternativnog provajdera telekomunikacionih usluga u zemljama bivše Jugoslavije.

KKR je kupila "Junajted grupu" 2014. za nepoznatu sumu. Od tada je broj korisnika "Junajteda" porastao sa 1,89 miliona na 3,67 miliona. U poslednjih 12 meseci, prema podacima sa sajta kompanije, imala je 556,7 miliona dolara prihoda.

Vol strit džornal navodi da se ne može saznati koliki je profit imala KKR, koja će zadržati manjinski udeo u "Junajtedu".

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, kaže da je prodaja i kupovina udela u drugim kompanijama uobičajena pojava:

- Danas je jedan od najprofitabilnijih poslova u svetu da se kupovinom kapitala neke kompanije pravi neka grupacija, a onaj ko je prodao udeo u jednoj kupuje neku novu grupaciju za koju veruje da će više zaraditi i kasnije se bolje prodati. Što se tiče naših korisnika, oni će dobiti raznovrsnije informacije, što nije naodmet. Ima šanse da sveži kapital novih vlasnika donese nove sadržaje i bolje programe.

Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto:Printscreen

Šta Junajted grupa ima u Srbiji:

- kablovskog operatera SBB TV kanali: - Sport klub - SK golf - N1 - Grand - IDJ TV - Fajt čenel - Sinemanija - Ultra - Mini ultra - Lov i ribolov - Orlando - Bambino

Lična karta "BC partnersa"

- Međunarodna investiciona firma sa više od 18 milijardi evra vrednosti u poslovima s privatnim kapitalom i kreditima - Osnovana je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta - "BC partners" radi na tržištu kao integrisani tim u kancelarijama u Severnoj Americi i Evropi - Privatni kapital "BC partnersa" imao je 104 privatne investicije u kompanije sa ukupnom vrednošću od 129 milijardi evra - Trenutno ulaže u deseti privatni akcijski fond - Na terenu privatnih kreditnih fondova "BC partners" trenutno investiraju u Special Opportunities Fund I

3.400 ljudi zapošljava Junajted grupa u jugoistočnoj Evropi

556,7 miliona evra je godišnji prihod Junajted grupe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track