Podneta tužba, Komiko oil ne odustaje
Foto: Kurir

Smederevo

Podneta tužba, Komiko oil ne odustaje

InfoBiz -
Stručnjaci i predstavnici vlade ukazali su na značaj izgradnje rafinerije u Smederevu uz ocenu da treba pokazati razumevanje za probleme sa kojima je suočen investitor

SMEDEREVO - Gradske vlasti u Smederevu podnele su danas tužbu protiv "Komiko oila" jer nije na vreme uplatio novac za zakup zemljišta na kome bi gradio rafineriju nafte, dok iz kompanije poručuju da su iznenađeni tim potezom, ali da ne odustaju od investicije.

Stručnjaci i predstavnici vlade ukazali su na značaj izgradnje rafinerije u Smederevu uz ocenu da treba pokazati razumevanje za probleme sa kojima je suočen investitor.

Javni pravobranilac u Smederevu Milena Nisev rekla je da je podneta tužba za raskid ugovora Privrednom sudu u Požarevcu jer kompanija "Komiko oil" nije uplatila do 4. jula 652 miliona dinara za zakup zemljišta.

"Očekujemo da će sud usvojiti tužbu i doneti presudu kojom se raskida ugovor", istakla je i dodala da tužena strana ima 30 dana da se izjasni o tužbi dok ugovor može biti raskinut pravosnažnom sudskom presudom.

Nisev je podsetila da je javni pravobranilac posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna poslao opomenu "Komiko oilu" da za osam dana uplati novac, što nije učinjeno pa je sledeći potez bila tužba sudu.

"Iznenađeni smo, nismo očekivali da će grad Smederevo podneti tužbu za raskid ugovora sa "Komikom", jer smo sa predstavnicima grada imali sastanak prošle nedelje i usvojili zajednički zaključak koji nije podrazumevao podnošenje tužbe" rekao je zamenik direktora Radomir Radivojević.

Prema njegovim rečima, "Komiko oil" će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da bi bila odbijena tužba i ne očekuje da će kompanija, uprkos svim rizicima, odustati od izgradnje rafinerije u Smederevu.

Ta tužba će, ocenio je Radivojević, veoma negativno odjeknuti u međunarodnim finansijskim institucijama i dodao da ne može prejudicirati kakav će biti dalji stav finansijera i vlasnika kapitala u pogledu investiranja u Srbiji.Odgovor "Komika" će predstavljati veliko iznenađenje i razbićemo nedoumice oko toga da li ima ili nema novca za taj projekat i zašto novac nije uplaćen na vreme, precizirao je on i naglasio da su obezbeđena sredstva za taj projekat, ali da treba još vremena za pravne i finansijske kontrole svih dokumenata koje treba da sprovedu nadležne međunarodne institucije.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da je "Komiko oil" pokazao interesovanje za gradnju rafinerije u Smederevu kada je kriza bila blaža i budućnost izglednija, pa bi stoga trebalo pokazati puno više razumevanja i pokušati ostvariti tu investiciju.

Kovačević je istakao da bismo od takve investicije samo mogli imati koristi jer bi rafinerija doprinela razvoju tržišta derivata u Srbiji i povećanju izvoza dok se ekološki efekti mogu kontrolisati.

Po njegovom miišljenju ugovorom nisu detaljno regulisani odnosi dve strane, a podnošenje tužbe izazvaće veliku štetu, jer svako obraćanje sudu zahteva troškove.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić istakao je da bi bila velika šteta ako bi propala tako velika investicija u Smederevu, vredna oko 300 miliona evra.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici vlade i lokalne samouprave treba da nađu način da se postigne dogovor i sa investitorom koji je spreman da uloži 100.000 evra, ali i sa onim koji hoće da uloži 300 miliona evra.

Ćirić je upozorio da bi u slučaju da se ne postigne dogovor sa "Komiko oilom" to bila šteta i za grad Smederevo i za čitavu Srbiju.

Predstavnici Smedereva i američko - holandskog konzorcijuma "Komiko oil" potpisali su 25. aprila Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup na 99 godina toj kompaniji za izgradnju rafinerije.

"Komiko oil" je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije, pomoći gradu Smederevu. Pregovori o izdavanju zemljišta u zakup trajali su tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track