SJAJNA VEST ZA TELEKOM SRBIJE! POSTAJE PRAVI LIDER! Stručnjaci kupovinu Telekoma Albanije ocenjuju kao VAŽAN KORAK KOJI MENJA SVE
Foto: Kurir

Na pomolu ogroman korak za odnose dve zemlje

SJAJNA VEST ZA TELEKOM SRBIJE! POSTAJE PRAVI LIDER! Stručnjaci kupovinu Telekoma Albanije ocenjuju kao VAŽAN KORAK KOJI MENJA SVE

InfoBiz -

Vodeći srpski operator zainteresovan da albanska telefonija, koja je u vlasništvu "Dojče telekoma", pređe u njegovo okrilje, a u konkurenciji su još dve bugarske kompanije

Drugi najveći operator u Albaniji "Telekom Albanija" je na prodaju, a kako saznajemo, naš "Telekom Srbija" dao je ponudu za kupovinu!

U "Telekomu Srbija" za Kurir su potvrdili da su zainteresovani za kupovinu "Telekoma Albanija", koji je u vlasništvu "Dojče telekoma".

- Ovo interesovanje je dokaz namere "Telekoma Srbija" da se pozicionira kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija. Dali smo ponudu i u toku je razmatranje naše i drugih konkurenata, te stoga ne možemo davati detaljnije informacije - rekli su iz "Telekoma Srbija" za naš list.

foto: Kurir

Prema pisanju albanskih medija, u konkurenciji su, pored vodećeg srpskog operatora, i dve bugarske kompanije, "Vivakom" i "Globul telekom". Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da je ovo veoma dobra politika da naš "Telekom" zauzme što bolji regionalni položaj.

- Napokon "Telekom Srbija" počinje ozbiljnije da se širi. Zasad je prisutan nešto malo u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, ako mu pođe za rukom da dođe u Albaniju, to je već jedan ozbiljan korak koji povezuje region i to jeste način daljeg širenja. Za pohvalu je što razmišljaju o tome, žao mi je što nisu ranije uradili i nastavili kontinuitet ranijeg menadžmenta koji je izašao u Crnu Goru i Republiku Srpsku - kaže Bušatlija za Kurir.

Komentarišući dve bugarske kompanije koje su pored "Telekoma Srbija" u konkurenciji za kupovinu, on objašnjava da treba sačekati da se objave ponude, ali da je u svakom slučaju "Telekom Srbija" jači od pomenute dve firme.

- To nije merljivo, te dve kompanije nisu ni blizu našeg "Telekoma". Međutim, ne možemo da kažemo da smo zbog toga u prednosti jer su možda oni dali bolju ponudu od naše. Može se očekivati ako manja firma nastoji da se širi, da će možda dati bolju ponudu od one velike koja ima već neki uhodan posao - objašnjava Bušatlija i dodaje:

- Ako je tenderom predviđeno da se ocenjuju i reference, a ne samo cena, onda to može igrati neku ulogu. Ukoliko "Telekom Srbija" kupi "Telekom Albanija", to će biti dobar signal.

foto: Beta Miloš Miškov

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je u ovom trenutku teško reći bilo šta.

- Tu fali informacija po kojoj ceni. U Albaniji je razvijena telefonija, i to neće biti jeftina kupovina. Ta informacija po kojoj ceni bila bi veoma važna za dovršavanje prognoze šta bi se moglo dogoditi - navodi Kovačević za Kurir.

Predrag Ćulibrk

Sazreli su uslovi za novi investicioni ciklus

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk nedavno je naveo da je kompanija u proteklih nekoliko godina znatno smanjila zaduženost i ocenio da su sazreli uslovi za novi investicioni ciklus: - Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj.

Brojke 10 miliona korisnika ima "Telekom Srbija" 7.829 je broj zaposlenih u matičnom društvu "Telekom Srbija"

Činjenice Telekom Srbija Lider u oblasti telekomunikacija

- domaća telekomunikaciona kompanija koja već 20 godina ima ulogu lidera iz oblasti fiksne i mobilne telefonije, interneta i multimedije kako u zemlji tako i u regionu - osnovani su 1997. godine kao prvi korak u procesu restrukturiranja "PTT sistema Srbije" - korporacija sa svojih 14 zavisnih firmi posluje u šest zemalja regiona - oko 99,8% korisnika fiksne telefonije dalo je prednost uslugama "Telekoma Srbije", kao i 56% korisnika mobilne telefonije i 76,7% korisnika interneta - Ukupna investiciona ulaganja u 2017. godini na nivou "Telekom Srbija grupe" iznose 26,7 milijardi dinara - U 2017. ostvareni su ukupni poslovni prihodi u iznosu od 123,7 milijardi dinara

Deo grupacije "Telekoma": Pored "Telekom Srbija a. d. Beograd" kao matičnog privrednog društva, deo grupacije čine sledeća povezana pravna lica: - Telekom Srpske a. d. Banjaluka (i/ili Mtel a. d. Banjaluka) - Mtel DOO Podgorica - Telus a. d. Beograd - TS: NET B. V. Amsterdam - HD-WIN d. o. o. Beograd (TV Arena sport) - Mts banka a. d. Beograd - GO4YU d. o. o. Beograd - Mts Antena TV d. o. o. Beograd - Mts D. O. O. - Društvo za projektovanje i izgradnju informacionih sistema YUNET INTERNATIONAL d. o. o. Beograd (YUNET INTERNATIONAL d. o. o.)

Činjenice Telekom Albanija Imaju 1,94 miliona pretplatnika

- u julu 2015. kompanija zvanično usvojila identitet brenda "Telekom" i od tada posluje pod imenom "Telekom Albanija" - kompanija je u vlasništvu "Dojče telekoma" - "Telekom Albanija" je drugi najveći operator u Albaniji - 1,94 miliona pretplatnika ima - više od 385 zaposlenih ima u ovoj kompaniji

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Marina Lopičić, Shutter, Beta Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track