Najnovije vesti

OD DANAS OLAKŠICE ZA BIZNISMENE POČETNIKE:  Oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini rada
Foto: AP/Ilustracija

Važi za preduzeća koja se osnuju od danas do kraja decembra 2020.

OD DANAS OLAKŠICE ZA BIZNISMENE POČETNIKE: Oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini rada

Biznis

BEOGRAD - Početnici u biznisu od danas su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini rada.

Poreske olakšice za početnike u poslovanju primenjuju se od danas, a prema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, oni koji započnu sopstveni posao oslobođeni plaćanja

poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

foto: AP

Ove izmene zakona odnose se na preduzeća koja se osnuju od danas do kraja decembra 2020. godine. Propisi kažu da pravo na ove olakšice može da ostvari novoosnovana firma kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u APR, a zakon ga osobađa od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos.

Zaposleni moraju da ispunjavaju nekoliko uslova, da su u proteklih najviše godinu dana završili srednju školu ili fakultet i da su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Uslov za korišćenje mere je i da godišnja zarada svakog od zaposlenih u režimu poreskog oslobođenja ne sme da prelazi iznos trostruke prosečne godišnje zarade u Srbiji.

foto: AP/Ilustracija

Ovu meru poreskog oslobođenja moguće je iskoristiti samo jednom, što znači da ako je neko ostvario pravo na meru kao preduzetnik, to neće moći ponovo da učini ukoliko se regustruje kao osnivač privrednog društva, niti može koristiti meru kao novozaposleni, a nakon toga kao osnivač ili preduzetnik.

Korisnici olakšica ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje i na druga prava iz radnog odnosa, osim na penzijsko i invalidsko osiguranje, koje ukoliko žele mogu samostalno da uplaćuju u skladu sa važecim propisima.

Poresko oslobođenje početnika u poslovanju Vlada Srbije i Skupština usvojili su na predlog NALED-a, a prema Analizi poreskog i neporeskog oslobođenja početnika u poslovanju koju je NALED sproveo 2017. godine u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, uz podršku nemačke razvojne saradnje kroz GIZ projekat Reforma javnih finansija.

Analiza je pokazala da će uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici u režimu lične zarade ići i do 250.000 dinara godišnje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...