ISTRAŽUJEMO! ŠTA BI DONELA KUPOVINA TELEKOMA ALBANIJA: Telekom Srbija na putu da postane lider Balkana
Foto: Marina Lopičić

Ministar Ljajić uveren u snagu i potencijal domaće kompanije

ISTRAŽUJEMO! ŠTA BI DONELA KUPOVINA TELEKOMA ALBANIJA: Telekom Srbija na putu da postane lider Balkana

InfoBiz -

Nameru "Telekoma Srbija" da učestvuje u trci za kupovinu "Telekoma Albanija", ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić vidi kao dobar i logičan potez koji govori o snazi i potencijalu domaće kompanije da postane telekomunikacioni lider Balkana.

foto: Zorana Jevtić

- Nama je bitno da "Telekom Srbija" pokaže sposobnost da, pored BiH i Crne Gore, gde je već prisutna, investira i ulaže i na druga regionalna tržišta poput Albanije. Time se ujedno povećava i vrednost naše kompanije - rekao je Ljajić za Kurir.

On smatra da bi u slučaju kupovine "Telekoma Albanija", srpska kompanija postala telekomunikacioni lider na Balkanu. - Dobro je što "Telekom Srbija" učestvuje na tenderu za kupovinu "Telekoma Albanija", ali još je rano govoriti o ishodu, ne znamo tačno ko su još konkurenti, za sada je to utakmica s neizvesnim ishodom - napominje ministar i ističe da je ukrupnjavanje tržišta važno i logično, jer sada samo globalni ili regionalni igrači mogu da opstanu na telekomunikacionom tržištu.

S njim se slaže i dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević, koji smatra da domaća kompanija ima odlične izglede da izvrši akviziciju u Albaniji.

- Uz kompanije koje ima u BiH i Crnoj Gori, "Telekom Srbija" postaje ozbiljan igrač u regionu. Šanse da pobedi na tenderu u Albaniji su dobre kada se ima u vidu da sa tom zemljom generalno imamo dobre privredne odnose i suficit u trgovini, bez obzira na dnevnu politiku. Takođe, mentalitet građana Albanije je sličan našem, a sve te stvari su bitne za dobro poslovanje. Tako da ima šanse da se to realizuje, mi smo bliski kao partneri, ne samo u tehničko-tehnološkom smislu već i po mentalitetu - zaključio je Kovačević za Kurir.

Podsetimo, "Telekom Srbija" dao je ponudu za kupovinu drugog najvećeg operatora u Albaniji "Telekom Albanija", koji je u vlasništvu "Dojče telekoma", i ima 1,94 miliona pretplatnika.

KONKURENCIJA U TRCI BUGARI I ČESI Prema pisanju albanskih medija, za kupovinu "Telekom Albanija" u konkurenciji su, pored vodećeg srpskog operatora, i dve bugarske kompanije - "Vivakom" u vlasništvu Spasa Ruseva i "Globul telekom" u vlasništvu češke "PPF grupe".

ČLANICE "TELEKOM SRBIJA GRUPACIJE" - "Telekom Srbija", kao matično privredno društvo - "Telekom Srpska", Banjaluka - "Mtel Podgorica" - "Telus", Beograd - TS:NET, Amsterdam - HD-WIN, Beograd (TV Arena sport) - Mts banka - GO4YU, Beograd - Mts Antena TV, Beograd - "Mts" - "Yunet international", društvo za projektovanje i izgradnju informacionih sistema

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track