NAPREDAK: MMF pohvalio izmene Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

BOLJI USLOVI ŽIVOTA ZA GRAĐANE

NAPREDAK: MMF pohvalio izmene Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju

InfoBiz -

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pohvalila je danas, u razgovorima s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i napore koje ministarstvo ulaže radi stvaranja boljih uslova života za građane Srbije.

Ministar Đorđević je članove delegacije MMF-a, s Džejmsom Roufom na čelu, informisao o budućim planovima ministarstva i dosadašnjim rezultatima, kao i o izmenama i dopunama Zakona o PIO, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đorđević je istakao da su prioriteti rada tog ministarstva smanjenje nezaposlenosti, sprečavanje rada "na crno", kao i briga o penzionerima i obezbeđivanje boljeg kvaliteta života svih građana Srbije.

"Prilike za zapošljavanje i stručno osposobljavanje pružamo svima, kako zaposlenima, tako i nezaposlenim licima. Svesni činjenice da će jedan deo građana, otvaranjem granica prema EU, želeti da ode iz svoje zemlje u potrazi za boljim poslom, želimo da to sprečimo, pružajući im sve potrebne uslove za sigurniju budućnost", naglasio je ministar na sastanku predstavnicima Fonda.

Prekvalifikacijom i dokvalifikacijom, kako je naveo, obezbedićemo građanima da unaprede svoje veštine i bave se onim zanimanjima koja su potrebna na tržištu rada i koja će im doneti bolju zaradu.

Đorđević je dodao da će građani biti zadovoljni i uspešni u svojoj zemlji ukoliko rade posao koji vole i za koji su dobro plaćeni.

Istakao je, takođe, da Vlada Srbije vodi posebnu brigu o najstarijim građanima, koji su najviše bili pogođeni reformama sprovedenih 2014. godine, napominjući da penzioneri moraju da osete da je stanje u Srbiji bolje.

"Izmenama i dopunama Zakona o PiO prestao je da važi Zakon koji se odnosio na privremeno smanjenje penzija i to je ono što je najbitnije za naše penzionere. Gledaćemo da se suficit u budžetu i dobri ekonomski rezultati odraze na materijalni položaj penzionera i da se povećanja penzija vrše u skladu sa mogućnostima", rekao je Đorđević.

Predočio je da će i prava na beneficirani radni staž biti pod većom kontrolom.

Prema rečima ministra, Vlada Srbije će u narednoj godini, kao i u prethodne dve, nastojati da se bori protiv sive ekonomije i razvije svest kod svih građana da rad "na crno" ne šteti samo državi, već i svim njenim građanima, kao i poslodavcima.

Đorđević je rekao da će svakog petka Ministarstvo na svom sajtu objavljivati spisak neregistrovanih i registrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica koja rade "na crno", kako bi svi građani uvideli da nijedan poslodavac nema protekcije.

Naveo je da Ministarstvo želi da svim građanima pomogne i obezbedi bolje uslove za život, ali da ne troši više od onoga čime država raspolaže.

Ministar je rekao i da je želja Vlade Srbije da se u narednim godinama minimalna cena rada i penzija svedu najmanje na nivo potrošačke korpe.

Šef Misije Džejms Ruf istakao je da MMF ima odličnu saradnju i otvoren odnos sa ministarstvom za rad, i pohvalio izmene i dopune Zakona o PiO kao i sve napore koji se ulažu radi stvaranja boljih uslova života za građane Srbije, ističući da ovo ministarstvo može da očekuje punu podršku MMF-a, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track