NOVA INVESTICIJA FILIP MORIS: Pokrenut novi proizvodni sistem u Nišu
Foto: Nevena Branković

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

NOVA INVESTICIJA FILIP MORIS: Pokrenut novi proizvodni sistem u Nišu

InfoBiz -

Od preuzimanja niške fabrike duvana, kompanija Filip Moris direktno uložila oko 850 miliona dolara u poslovanje u Srbiji

NIŠ, oktobar 2018. godine - Kompanija Philip Morris International (PMI) pokrenula je u svojoj fabrici u Nišu novi proizvodni sistem, vredan tri miliona dolara, kojim se potpuno automatizuje upravljanje gotovim proizvodima. Ovo novo ulaganje deo je trogodišnjeg investicionog ciklusa vrednog ukupno 44 miliona dolara, čiji je cilj pokretanje novih i osavremenjivanje postojećih proizvodnih kapaciteta, kako bi se mogao isprati višegodišnji trend rasta izvoza iz fabrike u Nišu. Samo u tom periodu plasman cigareta na strana tržišta je povećan gotovo 4 puta - sa 6,9 milijardi cigareta u 2014. na 25 milijardi u 2017. godini.

foto: Nevena Branković

Generalni direktor kompanije Filip Moris za Jugoistočnu Evropu, Aleksandar Jakovljević izjavio je da će kompanija nastaviti aktivno da radi na poboljšanju proizvodnih performansi fabrike, koja već jeste jedna od najmodernijih u globalnoj mreži Filip Morisa i zbog čega je prošle godine 80 odsto svih cigareta proizvedenih u Nišu završilo na oko 50 tržišta širom sveta.

foto: Nevena Branković

„Poslednjom investicijom kojom smo automatizovali i modernizovali sistem za upravljanje gotovim proizvodima, ne samo da smo optimizovali logistiku, nego u velikoj meri doprineli i bezbednosti na radu”, naveo je Jakovljević, naglašavajući da uvođenje ovog savremenog postrojenja neće smanjiti potrebu za angažmanom zaposlenih, već otvoriti mogućnost za povećanje predviđenog obima proizvodnje i izvoza.

foto: Nevena Branković

Kompanija Filip Moris je pre 15 godina godina privatizovala najveću srpsku fabriku duvana – DIN „Fabrika duvana“ a.d. Niš (DIN). Od te 2003. godine Filip Moris uložio je ukupo 853 miliona dolara u svoju srpsku filijalu, čime ostaje jedan od najvećih investitora u zemlji. Filip Moris kao lider na domaćem tržištu konvencionalnih cigaretam, ali i prva kompanija koja je lansirajući IQOS, na tržište dovela napredne heat-not-burn proizvode, u Srbiji direktno zapošljava 900, indirektno više od 3.000 ljudi, a samo je u 2017. godini u državni budžet uplatila 500 miliona dolara.

(Kurir.rs/ Foto: Nevena Branković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track