LJAJIĆ: Formirati zajednički ekonomski prostor u regionu
Foto: Zorana Jevtić

ministar na samitu 100 biznis lidera

LJAJIĆ: Formirati zajednički ekonomski prostor u regionu

InfoBiz -

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio danas da bi države Zapadnog Balkana trebalo da formiraju zajednički ekonomski prostor, jer to preka potreba za naše male ekonomije.

"Carinska unija nije realna opcija, ali zajednički ekonomski prostor je preka potreba i nužnost za svaku od naših zemalja", rekao je Ljajić na Samitu 100 biznis lidera u regionu.

Naveo je da se regionala saradnje najlakše ostvaruje u okviru privrede i da će se povećanjem trgovinske saradnje u regionu stvoriti dobra klima i za lakše rešavanje osetljivih političkih pitanja.

U izjavi medijima, ministar je rekao da naša mala tržišta pojedinačno ne mogu da izdrže žestoku međunarodnu konkurenciju.

"Svesni smo slabosti regiona i loše infrastrkture i tehnološke zaostalosti, kao i velikog odliva obrazovane radne snage. Odgovor treba da bude udruživanje svih ekonomskih i ljudskih potencijala ovog regiona. Ovakvi samiti treba da budu podstrek privrednicima u regonu da vrrše pritisak na vlade da se rešavaju preostala politička pitanja, ali i da se ide brže ka ekonomskoj integraciji regiona", kazao je on.

Za sve to, rekao je Ljajić, potrebna je pomoć EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track