Najnovije vesti

SINIŠA MALI: Penzije će biti nikad veće, povećanje plata u fazama!
Foto: Tanjug

najavljeno na konferenciji sa mmf

SINIŠA MALI: Penzije će biti nikad veće, povećanje plata u fazama!

Biznis

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će penzije biti od osam do 13,3 odsto veće svim pnezionerima, a da će do kraja oktobra biti poznato koliko će konkretno biti povećane plate u javnom sektoru u 2019. godini.

Mali je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicma MMF održanoj povodom prve revizije novog aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom insitucijiom podsetio da je već ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija, te da će penzije od oktobra biti "nikad veće".

Ministar finansija je rekao da je dobijena saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere koji primaju do 32.285 dinara, te da očekuje da će na sednici Vlade Srbije biti odlučeno da se tim penzionerima penzije povećaju za pet odsto.

On je naveo da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija koji će se primenjivati od 2020. godine.

Kada je reč o povećanju plata u javnom sektoru Mali je rekao da će se plate povećavati u fazama, te da je sa MMF dogovoreno koliki je prostor za to povećnaje u narednoj godini.

Precizirao je da će do kraja oktobra biti izneti konkretni podaci o tome i naglasio da je Vlada Srbije posvećena sprovođenju reforme plata u javnom sektoru za koju kaže da je jedna od ključnih reformi na kojoj se radi već četiri godine.

Ministar Mali najavio je i da će od 1. januara 2019. biti ukinuti doprinosi za nezaposlene na teret poslodavaca u iznosu od 0,75 odsto, čime se ukupno opterećenje na zarade smanjuje sa 63 na 62 odsto.

"To je jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenja na plate budu manja s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja", rekao je Mali na konferenciji za novinare, na kraju posete tima Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji radi razgovora o prvoj reviziji aranžmana u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

Kurir.rs/Beta

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...