VUČIĆ POSLE BIZNIS FORUMA U ASTANI: Tražim partnera za Petrohemiju i u Kazahstanu!
Foto: Kurir

Potpisano više bilateralnih sporazuma sa Kazahstanom

VUČIĆ POSLE BIZNIS FORUMA U ASTANI: Tražim partnera za Petrohemiju i u Kazahstanu!

InfoBiz -

ASTANA - Srbija i Kazahstan potpisale su danas u Astani više međuvladinih sporazuma, u okviru posete delegacije Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

1 / 8 Foto: Printscreen/Pink

Sporazum između vlada Kazahstana i Srbije o saradnji u borbu protiv kriminala potpisali su, u prisustvu predsednika Srbije i premijera Kazahstana Bakidžana Sagintajeva, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanov.

Vučić uživo iz Astane: Još će mnogo izbora proći...

Vučić je poručio danas iz Astane da će mnogo izbora da prođe da bi naslednici ove vlasti, aktuelna opozicija, mogla da razmišlja kada će da se "dočepa odgovornosti", jer su, kaže, do sada pokazivali samo neodgovornost. Vučić je to rekao na pitanje novinara jedne TV kako vidi zahtev lidera Saveza za promene Dragana Đilasa da toj televiziji treba oduzeti pravo na rad, te šta će u tom slučaju da rade zaposleni.

"Nemojte da se brinete, radićete vi još dugo. Važno je da plaćate poreze, a imate i veliki broj zaposlenih. Gledaoci su ti koji će odlučiti šta će da gledaju".

Predsednik je zapitao da li Đilas možda misli da građanima Srbije ponudi televiziju na kojoj će nam prikazivati "Velikog brata" u kojem je bilo skarednih scena, zato da bi se bogatio.

"To što bi neko nekoga da zatvara, gasi, progoni...da sam ja to rekao pre nekoliko godina, ili bilo kada, koliko biste imali reakcija protiv mene, na koliko mesta bih smeo da se pojavim, svi bi tražili da budem bojkotovan u medijima", primetio je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni bi da gaze, sklanjaju, uklanjaju, maltretiraju, neka im, kaže, to bude politika, a njemu je od takvih gluposti mnogo važnije šta će u Astani da uradi za zemlju..

"Nemojte da brinete, mnogo izbora će da prođe da bi njihovi naslednici mogli da razmišljaju, kada će da se dočepaju odgovornosti, jer su do sada samo pokazivali neodgovornost", poručio je predsednik Srbije.

Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, potpisali su potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i kazahstanski ministar društvenog razvoja Darhan Kaletajev.

Memorandum o saradnji i razmeni iskustava u oblasti građevinarstva, između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar investicije i razvoja Zzenis Kasimbek.

Ova dva ministra potpisala su i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Predsednik Srbije učestvovao je danas na Biznis forum Kazahstan - Srbija, u hotelu Ric Karlton u Astani. Skupu prisustvuju predstavnici stotinak kazahstanskih i pedesetak srpskih kompanija.

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić je izjavio danas u Kazahstanu da je razgovarao sa predstavnicima te zemlje o mogućnosti da se nađe strateški partner za Petrohemiju. Vučić je rekao novinarima da će još jednom večeras zamoliti predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva da razmotre mogućnost partnerstva sa Petrohemijom.

"U Petrohemiji imamo rezerve u novcu, ali ako nafta počne da skače, to je onda za nas nemoguća misija i nećemo moći da izdržimo, to je prilično teško", rekao je Vučić.

Ističe da će Srbija svakako gledati da pronađe partnera za Petrohemiju, ali i da se naprave dalji "veliki koraci u saranđi sa Kazahstanom". Vučić kaže da i zbog toga očekuje posetu naredne godine posetu Nazarbajeva Srbiji. Dodao je da je saradnja moguća i po pitanju obrazovanja i zdravstva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Katarina Blagović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track