Najnovije vesti

POTRES NA BERZAMA! GOTOV JE TREND PADA VREDNOSTI ZLATA: Cena ovog plemenitog metala samo u jednom danu porasla za 10 odsto!
Foto: Shutterstock

rast

POTRES NA BERZAMA! GOTOV JE TREND PADA VREDNOSTI ZLATA: Cena ovog plemenitog metala samo u jednom danu porasla za 10 odsto!

Biznis

Zlato je neprikosnoveni plemeniti metal, koga godinama unazad takvim čine ograničena dostupnost i skupi troškovi eksploatacije. Trend koji se uočavao prethodnih meseci, namernog obaranja cene, kako bi imućni mnogo kupovali, izgleda da je iza nas.

 

Danas se samo u odnosu na jučerasnji dan vrednost zlata uvećala 10 %.

 

U svetu postoji prećutni dogovor da se vrednosti vodećih valuta, kao i ostalih metala i glavnih energenata određuju na osnovu vrednosti zlata.

 

Namerno obaranje cene zlata trajalo je svega 90 dana.

 

Predviđanja vodećih ekonomista govore da tek sledi veliki rast vrednosti ovog plemenitog metala.

 

foto: EPA

Inače, postoji više faktora koji determinišu cenu zlata na svetskom tržištu. Prvi faktor koji utiče na cenu najvrednijeg plemenitog metala jeste vrednost dolara. Kada dolar krene progresivnim tempom da raste, cena zlata opada, a kada dolar počne da gubi vrednost, cena zlata počinje da jača.

 

Drugi bitan faktor koji utiče na cenu zlata jeste inflacija. Kada vrednost novca pada u odnosu na vrednost proizvoda i usluga koji se kupuju, ljudi pribegavaju ulaganju u zlato, kako bi sačuvali kupovnu moć novca.Prihvatljiva inflacija na svetskom nivou je 2 %. Svaki rast cene zlata iznad tog nivoa predstavlja zaradu za potencijalne ulagace.

 

Treći bitan faktor jesu referentne kamatne stope. U koliko su one niske, to štednju čini neatraktivnom (neisplativom ), zbog niskih prinosa, zbog čega sve veći broj broj ulagača štedne depozite iz banaka alocira u zlato.

 

(Kurir.rs)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...