VELIKA ČAST: Beograd domaćin Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope
Foto: Nebojša Mandić

Beograd već 38 godina pobratim Pekinga

VELIKA ČAST: Beograd domaćin Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope

InfoBiz -

Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da nema prirodnijeg mesta od Beograda da se održi ovogodišnji samit.

"Beograd je ovu čast dobio zahvaljujući velikom ugledu koji u Kini uživa naš predsednik Aleksandar Vučić. Beograd je grad koji je 2014. godine premijera Kine Li Kećanga proglasio počasnim građaninom", rekao je Vesić za Blic.

On je podsetio da je Beograd već 38 godina pobratim Pekinga i dodaje da je Samit mnogostruko važan za Beograd.

"Nema zemlje u ovom delu sveta koja je privukla više kineskih investicija od Srbije. Do skoro se Beograd nije dovoljno trudio da privuče kineske investicije i tako je bilo do dolaska kompanije "Meiti" u kojoj će, kada bude završena drugha fabrika u koju ulažu 100 miliona evra, raditi 2.500 ljudi", podsetio je Vesić.

On je ukazao da danas u Obrenovcu skoro da nema nezaposlenih , a gradski prihod od poreza na zarade samo sa ove opštine veći je od milijardu dinara.

Podseća da kompanija "Jin Long" preuzima "Ikarbus", a pre manje od mesec dana prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini potpisan je ugovor o izgradnji Naučno- tehnološkog parka u Borči, čija je vrednost oko 100 miliona evra i u kome će raditi oko 10.000 mladih stručnjaka.

Osim toga kineska kompanija "Šandong" pobedila je na nadmetanju za koncesiju za javnu garažu , te Kina postaje najzanačajniji investitor u naš grad.

"Upravo zato je važan samit koji se održava u Beogradu jer on je poziv drugim kineskim investitorima da dođu u Beograd", naglasio je Vesić.

O tome ko je zaslužan da se samit održi u srpskoj prestonici Vesić kaže: "Bilo bi nepravedno da zaboravimo bivšeg gradonačelnika Sinišu Malog, koji se prošle godine izborio da ovogodišnji samit bude u našem gradu. To je dokaz kontinuiteta naše vlasti", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja