Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆEVA: Gradnja Moravskog koridora počinje sredinom 2019. godine

potpisan memorandum sa američkom kompanijom

MIHAJLOVIĆEVA: Gradnja Moravskog koridora počinje sredinom 2019. godine

Biznis

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović danas je sa američkom kompanijom Behtel potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate - Preljina i najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019.

"Autoput dužine 110 kilometara prolaziće kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion. Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini", rekla je Mihajlović.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Ističe da je danas potpisan memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu, a da bi do kraja januara 2019.

Mihajlović je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

"Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo autoput, dobija i znanje, jer je Behtel jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima", rekla je Mihajlović.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

Dodala je da je osnov za potpisivanje memoranduma sporazum između Vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture, koji je potpisan u septembru.

Ambasador SAD je rekao da potpisani memorandum predstavlja prvi plod sporazuma koji je potpisan u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i SAD.

"Želeo bih da vidim više američkih kompanija na srpskom tržištu, a sa Behtelom u Srbiju dolazi jedna od naših najboljih kompanija, poznata po kvalitetu projektovanja i izvođenja radova", rekao je Skat.

Potpredsednik kompanije Behtel Šon Keni, koji je u ime američke kompanije potpisao memorandum je rekao da će za izgradnju auto-puta biti potrebno oko dve i po godine.

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade

"Veoma nam je drago da smo potpisali danas memorandum u vezi s realizacijom projekta izgradnje Moravskog koridora. Radujemo se saradnji sa našim partnerima u Srbiji i očekujemo uspešnu realizaciju projekta", naveo je Keni.

Memorandum u ime kompanije Enka (Behtel-Enka) potpisao je predsednik kompanije Mehmet Tara.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...