BEOGRAD KAO DOMAĆIN: Danas svečano otvaranje Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope
Foto: Zorana Jevtić

velika čast

BEOGRAD KAO DOMAĆIN: Danas svečano otvaranje Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope

InfoBiz -

BEOGRAD - Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja CIE, danas će svečano biti otvoreni u Beogradu.

Učesnicima samita obratiće se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćin najvećeg regionalnog skupa o infrastrukturnim projektima s Kinom je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja će se obratiti na otvaranju samita, a kako je najavljeno, govoriće i ministar rudarstva i energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i zemalja centralne i istocne Evrope Aleksandar Antić.

Učesnicima će se obratiti i predstavnik kineskog Sekretarijata za saradnju sa zemljama CIE iz Pekinga Li Jude, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung i ministar saobraćaja Kine Li Sjaopeng.

Treći samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope trajaće do 17. oktobra u Beogradu.

Iz kabineta potpredsednice Vlade i ministarke Zorane Mihajlović ranije je saopšteno da je Srbija prepoznata kao jedan od najaktivnijih učesnika u okviru mehanizma saradnje 16+1 i zemlja koja ima vodeću ulogu u saradnji sa Kinom kad je reč o infrastrukturnim projektima.

Na samitu će se, kako su naveli, razgovarati ne samo o projektima koji se tiču Srbije, već o ukupnoj saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i njenom daljem razvoju.

Mihajlovićeva, koja je i predsedavajuća srpskog dela Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije, nedavno se u Kini, tokom posete srpske delegacije u Pekingu, sastala s ministrom transporta Kine Lijem Sjaopengom, s kojim je razgovarala o najvažnijim infrastrukturnim projektima Srbije i Kine, uključujući modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta i izgradnju auto-puta na Koridoru 11.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track