MIHAJLOVIĆ: Vrednost projekat u infrastrukturi iznosi 16 milijardi evra, a od toga je čak 9 milijardi sa Kinom
Foto: Marina Lopičić

građevinarstvo u srbiji

MIHAJLOVIĆ: Vrednost projekat u infrastrukturi iznosi 16 milijardi evra, a od toga je čak 9 milijardi sa Kinom

InfoBiz -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost investicija u infrastrukturi u Srbiji 16 milijardi evra, a da je od toga oko devet milijardi evra vrednost projekata sa Kinom u različitim oblastima.

Ona je posle sastanka ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope novinarima rekla da je važno da sve zemlje rade na povezivanju i na uklanjanju nefizičkih barijera."Srbija je prepoznata kao jedan od lidera u saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture i koja radi na povezivanju sa regionom", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je u Srbiji sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana, sedište Asocijacije za infrastrukturu i saobraćaj u okviru mehanizma 16+1 i učesnik u projektu "Jedan pojas, jedan put".

Mihajlović je rekla da su na ministarskom samitu razmenjena iskustva svih zemalja učesnica u mehanizmu 16+1, i da su razgovarali o poboljšanju povezanosti u regionu i smanjenju nefizičkih barijera, kako bi se povećao protok robe i ljudi.

"Svako povezivanje u infrastrukturi, bilo da je energetska ili transportna, znači investicije, radna mesta, i bolji život građana, a to znači i održivi razvoj. U narednom periodu tu saradnju treba da produbljujemo, da razmenjujemo iskustva i da zajednički radimo na uklanjanju barijera efikasnom odvijanju saobraćaja", rekla je ona.

Ministar transporta Kine Li Sjaopeng rekao je da je namera da se ojača mehanizam saradnje 16+1, posebno u vodnom saobraćaju.

Potrebno je, kako je rekao, ojačati saradnju u oblasti logistike, ali i povećati kapacitet kadrova, kroz usavršavanje u Kini.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track