OLAKŠICE U NOVOM ZAKONU O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Ako firma zasluži poverenje, inspektori je neće posećivati 4 godine!
Foto: Nebojša Mandić

olakšavajuća okolnost

OLAKŠICE U NOVOM ZAKONU O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Ako firma zasluži poverenje, inspektori je neće posećivati 4 godine!

InfoBiz -

Izmena Zakona o inspekcijskom nadzoru očekuje se da bude usvojena do kraja godine, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je istakao da će najveća novina tog zakona biti uvođenje instituta "subjekt od poverenja".

Ministar je učestvovao na javnoj raspravi o Nacrtu izmene i dopune zakona o inspekcijskom nadzoru, koju su organizovali Ministarstvo državne uprave, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Ambasada Norveške.

"Danas se održava javna rasprava o Izmenama i dopunama zakona o inspekcijskom nadzoru koji će nakon tri godine primene biti unapređen novim mehanizmima, alatima i modelima i koji će olakšati rad inspektorima, a rasteretiti privredu", izjavio je Ružić novinarima.

Najveća predviđena novina je uvođenje instituta "subjekt od poverenja", koji bi značio da svi oni privredni subjekti koji imaju pozitivnu istoriju poslovanja mogu da očekuju da u četiri godine ne budu predmet inspekcijskog nadzora, uz obavezu da sprovode samoprocenjivanje svog rada.

"Naš predlog je da se taj institut uvrsti u zakon, ali da ima odloženu primenu od dve godine, kako bi stvorili adekvatne i objektivne baze podataka i ustanovili na osnovu objektivnih kriterijuma koji su to privredni subjekti koji imaju takvu istoriju poslovanja da bi mogli da dobiju takav status", objasnio je Ružić.

Dodao je i da za one koji taj institut vide kao način za zloupotrebu, važno da znaju da taj status može biti i trajno oduzet.

Izmena zakona, kaže Ružić, podrazumeva i sporazum o priznavanju prekršaja koji bi se odnosio na one koji su napravili prekršaj nesvesno i kako bi status tog privrednog subjekta bio relaksiran.

Navodi da je preporučeno, a da je to obuhvaćeno i Izmenama i dopunama zakona o lokalnim samoupravama, da lokalne samouprave sklapanjem sporazuma o saradnji sa inspekcijama zajedno obavljanju inspekcijske poslove, kako bi bili bolje iskorišćeni kadrovski kapaciteti u inspekcijama.

Očekuje, uz rezervu da će institut "subjekt od poverenja" imati odloženu primenu, da će izmenjeni zakon biti donet do kraja godine, a bi mogao da stupi na snagu već iduće.

Ružić je, takođe, istakao da je u prethodnom periodu ustanovljeno da je skoro 80 odsto inspekcija na lokalu ocenilo primenu zakona o inspekcijskom nadzoru koji je donet pre tri godine pozitivnim i povoljnim, kao i da je nezadovoljstvo privrede radom inspekcije donošenjem tog novog zakona opalo sa 50 na 13 odsto.

Amasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad kaže da su inspekcije neophodne za funkcionisanje vladavine prava i efikasnost ekonomije, kao i da upotreba informacionih tehnologija i saradnja inspekcija daju bolje rezultate uz manji trošak.

"Novi zakon svrstava Srbiju među zemlje sa modernijim pristupom inspekcijama, a to je meki kontakt i kontrola zasnovana na analizi rizika, čime se olakšava život privredi koja posluje u skladu sa zakonom, a otežava kompanijama koje posluju mimo propisa", rekao je Bjernstad.

Na javnoj raspravi učestvovao je i potpredsednik UO NALED-a Goran Kovačević koji je izneo podatak da je u poslednjih godinu dana obavljeno više od 12.000 nadzora nad firmama za koje se sumnjalo da su neregistrovane, što se, kaže, potvrdilo u čak 30 odsto slučajeva.

"Takođe, NALED-ova studija o sivoj ekonomiji u 2017. procenila je da je udeo neregistrovnaih firmi u ukupnom broju privrednih subjekata u Srbiji 17 odsto, odnosno 68.500, što je bar tri puta više u odnosu na zemlje s kojma smo se poredili", kaže Kovačević.

Istakao je i da veliki problem prestavlja nedostatak inspekcijskih radnika, te da na jednog terenskog inspektora Poreske uprave dođe čak 820 privrednih subjekata, a na jednog inspektora rada čak 1.500 firmi.

Kovačević je pozdravio predlog instituta "subjekt od poverenja" i naveo da takvih kompanija u Srbiji ima, te da će im "predah" od inspekcijskih nadzora značiti veliku uštedu vremena i novca, u odnosu na sadašnju praksu kada su najmanje polugodišnje izložene dugotrajnim proverama.

Kaže da će to biti i motiv ostalim kompanijama u Srbiji da posluju u skladu sa zakonom, kako bi statusom "subjekata od poverenja" uštedeli vreme i novac.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track