Najnovije vesti

INFORMATIKA POSTAJE GLAVNI SRPSKI IZVOZNI BREND: Prošle godine IT industrija izvezla proizvoda za 900 miliona evra
Foto: Profimedia

grana u porastu

INFORMATIKA POSTAJE GLAVNI SRPSKI IZVOZNI BREND: Prošle godine IT industrija izvezla proizvoda za 900 miliona evra

Biznis

IT industrija jedna je od tri najveće izvozne grane trenutno u Srbiji, pored automobiliske industrije i poljoprivrede, a izvoz IT industrije Srbije je prošle godine bio više od 900 miliona evra, izjavio je danas Milan Latinović iz vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

"Izvoz IT industrije Srbije je u 2017. godini bio više od 900 miliona evra, a ove godine očekuje se da će biti veći i iznositi 1,2 milijarde evra", istakao je on na panelu "Pametni gradovi" koji je održan u okviru Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1).

Tema tog panela su bile razvojne mogućnosti i podrška inovacijama i preduzetništvu kroz inicijativu "Jedan pojas, jedan put". Latinović je istakao da je razvoj IT infrastrukture u Srbiji jako važan i da se dosta toga radi kada je o tome reč.

Predsednik Privredne komore Pekinga Žang Jongming je podsetio da je Peking metropola koja je, dodao je, za nekoliko godina ostvarila neverovatne rezultate kada je reč o infrastrukturi, tehnologiji - svemu što podrazumeva jedan pametan grad.

"Jako nam je drago da danas imamo priliku da sa predstavnicima 16 zemalja centralne i istočne Evrope možemo da razmenjujemo svoje ideje, znanja i iskustva", rekao je on.

Na panelu je, ispred Grada Beograda, govorio član Gradskog veća Dragomir Petronijević koji je rekao da je jedan od ciljeva Foruma "16+1" pomoć domaćim privrednicima da dobiju nova tržišta, ali da i od drugih gradova naučimo još može da se uradi u Beogradu, naročito kada je "smart siti" u pitanju.

"Želimo da postanemo grad inovacija i da očuvamo našu životnu sredinu. Istovremeno, namera nam je da stvorimo uslove da naši mladi ljudi, koji često pobeđuju na svetskim takmičenjima, ostanu ovde i da dobiju šansu da naprave dodatnu vrednost svojoj zemlji", dodao je on.

Na panelu je zaključeno da su razvoj i modernizacija gradova prema konceptu "smart siti" strateški prioritet i na lokalnom i na državnom nivou, i da je potrebno sistemski usklađivati postojeću regulativu radi zakonskih okvira potrebnih za implementaciju koncepta pametnog grada.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...