MINISTAR MALI: Srbiji čista petica za makroekonomsku stabilnost
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Napredak na rang-listi

MINISTAR MALI: Srbiji čista petica za makroekonomsku stabilnost

InfoBiz -

BEOGRAD - Napredak Srbije za pet mesta na rang-listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu sjajan je rezultat koji obavezuje da u narednim godinama oni budu još bolji, poručio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare u Srpskoj asocijaciji menadžera, na kojoj su predstavljeni rezulatati Indeksa golobalne konkurentnosti po kojima je Srbija rangirana na 65. mesto od 140 rangiranih zemalja, on je ocenio da je napredak Srbije važan za konkurentnost i atraktivnost zemlje za potencijalne investitore, da za građane znači da zbog makroekonomske stabilnosti postoji prostor za povećanje plata i penzija, ali i za sve više investicija u infrastrukturu.

"Čestitam građanima Srbije. Ovo je sjajan rezultat. Kad imate dobre rezultate, u obavezi ste da imate još bolje u godinama koje dolaze. Ako nastavimo ovim tempom, brzo ćemo ući u top 50, pa 30, pa 20 zemalja u svetu. To je naš cilj, jer samo to garantuje bolji kvalitetet života i bolji životni standard građana", poručio je Mali.

Još više ga, kaže, ohrabruje to što Srbija ima veći rast nego sve zemlje u regionu.

"Od 140 zemalja koje su na listi konkurentosti, imamo rast iznad proseka, što je veoma ohrabrujuće i pokazuje i dokazuje da smo na dobrom putu reformi našeg sistema i da idemo ka tome da iz godine u godinu povećavamo i kvalitet života i životni standard građana Srbije", kaže Mali.

Od 12 stubova konkurentnosti, za Malog su važna četiri pokazatelja - makoroekonomska stabilnost, kvalitet infrastrukture, finansijski sistem i IT industrija, koji su najviše doprineli napretku Srbije.

"Pogotovo me kao ministra finansija raduje što smo za makroekonomsku stabilnost dobili čistu peticu, najvišu moguću ocenu i u tom pogledu Vlada je mnogo uradila u proteklom periodu", rekao je Mali.

Naveo je da je za prvi šest meseci rast BDP-a iznosio 4,9 odsto, da je stopa nezaposlenosti sa skoro 26 odsto 2012. i 2013. za prvih šeset meseci ove godine smanjena na ispod 12 odsto, a da već treću godinu zaredom budžet beleži suficit.

"To su rezultati koje nijedna druga ekonomija u Evropi nema, i to je prepoznato i u ovom indeksu i zbog toga imamo tako visoku ocenu", rekao je Mali.

Otkriva da je budžet za 2019. godinu skoro skrojen, te da će biti sve više novca za investicije u infrastrukturu s obzirom da će do kraja godine biti završeni i istočni i južni krak Koridora 10, te da se radi Koridor 11, kao i pruga Beograd-Budimpešta.

Podsetio je da je nedavno potpisan ugovor za izgradnju Moravskog koridora i da se radi na velikom broju bržih saobraćajnica kao što su Novi Sad - Ruma i Ruma - Šabac.

"Radimo na tome da se infrastruktura poboljša kako bismo bili još atraktivniji i još bolji na indeksima konkurentnosti. Naredne godine u budžetu, koji je skoro gotov, imaćemo više od 200 milijardi dinara za kapitalne investuicije, što je svojevrstan rekord, 25 milijardi više nego ove godine", istakao je Mali.

On je dodao i da su na planu finansijskog sistema urađene su velike stvari i da politika NBS i Vlade ide ka tome da dinar bude črvrst i stabilan, te da se inflacija drži na niskom nivou.

Država prodaje udeo u Jubmes banci

Do kraja godine, najavljuje, država će prodati svoj udeo u Jubmes banku, radna grupa radi na analizi strategije za Srpsku banku, pre nekoliko dana obajvljen je poziv za izbor finansijskog savetnika za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, dok je plan da Banka Poštanska štedionica ostane u vlasništvu države.

Ministar očekuje još bolje rezultate po pitanju finansisjskog sistema za 2019. godini, a naglašava da napredak Srbije u IT industriji polako postaje prepoznatljiv, da je ukupan ostvaren izvoz u toj oblasti milijardu evra, a da su već najavljena ulaganja od 100 miliona evra u IT infrastrukturu.

"Završava se naučno-tehnološi park u Novog Sadu, kreće da se gradi u Nišu. U narednih par nedelja Vlada će izaći s preciznim i veoma dobrim poreskim podsticajima za dalji rast i razvoj ove ondustrije koja je važna za našu privredu", rekao je Mali i naveo da po pitanju elektronske vlade nismo toliko napredovali, ali da će se efekti svih mera koje Vlada preduzima tek videti u 2019.

Upitan o najvećem pogoršanju koje je zabežila vrednost indeksa na stubu koji prati kvalitet i razvijenost institucija, Mali kaže da je prvi korak bila makroekonomska stabilnost i stabilnost finansijkog sistema, a da bi se, ističe, išao nivo iznad, neophodno je jačanje institucija.

"Upravo su ovakve analize važne, jer vam daju objekitivan pregled onoga što ste dobro uradili i na neki način putokaz kuda treba da idete dalje. Upravo razvoj institucija, elektronske Vlade je prioritet za nas i borićemo se za svaki od tih aspekata", rekao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track