Najnovije vesti

ČADEŽ: Region treba da uči od najboljih u svetu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nordijski model saradnje

ČADEŽ: Region treba da uči od najboljih u svetu

Biznis

BEOGRAD - Nordijski model saradnje je veliko iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, a povezivanje sa privrednicima nordijskih zemalja prilika da učimo od najboljih na svetu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Šrbije Marko Čadež.

 

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Čadež je rekao da je današnji skup centralni događaj Nedelje nordijskih zemalja koja je posvećena saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana.

 

Tri su, kaže, razloga zbog kojih je PKS inicirala taj događa, a jedan je činjenica da je nordijsko tržište sa 27 miliona potencijalnih potrošaca veće od tržišta Zapadnog Balkana.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Među razlozima su za organizovanje skupa su i investicije ozbiljnih nordijskih kompanija u Srbiji i širenje njihovog poslovanja, kao i transfer iz obasti savremenih tehnologija i digitalne industrije.

 

- To je prilika za nas da učimo ono što ne znamo, da učimo od najboljih, poručio je Čadež i naveo da je u prethodna tri dana održano više od 30 bilateralnih sastanaka u okviru Nedelje nordijskih zemalja.

 

Istakao je da nordijski model saradnje veliko iskustvo za region Zapadnog Balkana u zalagnjima za osnivanje zajedničke regionalne komore i najbolja moguća poruka za ceo region.

 

- Povezivanje balkanskih privreda je preduslov napretka, i u oblasti izvoza i konkurentnosti, ali i svake ekonomije regiona pojedinačno.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka podržava ekonomsko povezivanje regiona koliko god to, kaže, bilo teško i kompleksno.

Za učešće na forumu prijavljeno je oko 70 srpskih i oko 50 nordijskih kompanija, a na otvaranju ucesnicima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu više ministara Vlade Srbije.

Direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović rekao je današnji skup najveći događaj u obasti saradnje nordijskih kompanija i onih iz Zapadnog Balkana o čemu svedoči i prisustvo velikog broja privrednika.

 

- Tek ćemo imati priliku da iskoristmo taj potencijal za privrednu saradnju. Želimo da nastavimo ovim putem. Voleli bismo da ovo bude samo jedan od samita koji ćemo organizovati - rekao je Pavlović.

 

Najavio je da će u novembru u Stokholmu Srbija učestvovati na konferenciji na kojoj će predstaviti svoje prednosti direktorima i rukovodstvu noridijskih kompanija.

 

Pavlović je rekao da je cilj da što više nordijskih kompanija dođe u Srbiju.

Kako je istakao, nordijska tržišta su jedna od najzahtevnijih na svetu.

 

- Baš zato što možemo da budemo konkurenti, treba da iskoristimo priliku za saradnju i da današnji skup bude početak balkansko nordijske saradnje”, poručio je Pavlović.

 

Na otvaranju skupa govorio je i stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen koji je istakao da su nordijske zemlje spremne da pomognu regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU.

 

Naveo je da je Finska članica EU od 1995. godine, da je njeno iskustvo pozitivno i da podržava ideju proširenja Unije.

Pohvalio je inicijativu orgnizacije foruma koji okuplja predstavnike privrede svih zemalja Zapadnog Balkana jer je, kako kaže, takav skup u korist svih učesnika, budući da su svi jači zajedno.

 

Antonen je rekao da nordijske zemlje neguju dugu tradiciju saradnje, ali da nisu saglasne u svemu. Ipak, dodaje on, te zemlje dele iste vrednosti i interesovanja, te se može reći da igraju u istom timu.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...