VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI FABRIKE TEKSTILA U KRALJEVU: Investicija vredna 35 miliona evra, očekujem Erdogana na otvaranju 2019. (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

POSETA PREDSEDNIKA

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI FABRIKE TEKSTILA U KRALJEVU: Investicija vredna 35 miliona evra, očekujem Erdogana na otvaranju 2019. (FOTO)

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Kraljevu radove na izgradnji fabrike tekstila Eurotay, koja će zaposliti ukupno 2.500 ljudi.

Obilasku radova prisustvovali su predsednik Upravnog odbora turske Tay grupe Mesut Toprak, ministar za trgovinu Rasim Ljajić, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas u Kraljevu obišao radove na izgradnji fabrike tekstila Eurotay, rekao je da je mnogo truda uloženo da bi ta turska investicija bila ostvarena, i da očekuje da će na otvaranje fabrike, na proleće ili u rano leto iduće godine, doći i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je Izrazio je očekivanje i da će sve veći broj investitora iz Turske, ali i turista iz te države, dolaziti u Srbiju.

"Nemamo ništa što bi nas razdvajalo. Uz poštovanje dolazi i poverenje. Imamo interes i jedni i drugi za još boljim odnosima", poručio je Vučić i dodao da je mnogo truda uloženo u dovođenje turskog investitora na čemu je zahvalio i turskom predsedniku i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je ui obraćanju prisutnima istakao da je reč o velikoj inevsticiji od 35 miliona evra, navodeći da su na mestu buduće fabrike ruševine.

Ponosan je, navodi, jer je video 100 dama, divnih i vrednih srpskih žena koje se bore za bolju budućnost teškim i napornim radom.

"Drago mi je naročito što ne rade samo devojke do 25 godina. Hvala ti, brate Turčine što si primio i žene od 50 godina. To su vredne i sposobne žene koje će pokazati lojanost", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Srećan je, ističe, zbog Kraljeva jer je prethodnih decenija, kaže, mnogo fabrika u tom gradu uništeno i fabrika vagona, Magnohrom, Jasen, Autotransport i niko nije hteoa da dođe u Kraljevo jer je prethodna vlast sve uništila.

Govoreći o turskom inevstitoru, Vučić kaže da je reč o ozbljnim i vrednim ljjudima.

"Uveren sam u dobru budućnost fabrike", poručio je Vučić i naveo da će se graditi autoput u tom delu Srbije, da će do karaj juna iduće godine biti otvoren i aerodrom u Lađevcima, a da će država pomoći i oko transporta radnika.

Fabrike tekstila Eurotay, koja se gradi u Adranima kod Kraljeva, zaposliće ukupno 2.500 ljudi.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je najavljeno, trebalo da bude otvorena u aprilu 2019. i već je na obuci 115 radnika. U prvoj fazi biće zaposleno između 400 i 700 radnika, a do 2023. ukupno 2.500 ljudi. Turska tekstilna kompanija Tay grupa kupila je imovinu kraljevačkog Autotransporta u stečaju za 260 miliona dinara.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Investicija je počela da se realizuje nakon dogovora predsednika Srbije i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Turski investitor je najavio da će u okviru fabrike otvoriti i vrtić za decu svojih radnika.

Stanje u zemlji prokleta avlija? Nisam siguran

Nisam siguran da je Vuk Jeremić ikada pročitao Andrićevu "Prokletu avliju", da jeste, setio bi se vremena sopstvene vlasti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na Jeremićevu izjavu da je trenutno stanje u zemlji kao "prokleta avlija".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Kraljevu, rekao da je minimalna zarada za vreme Jeremićeve vlasti bila 150 evra, da je sada 230 evra, te da će sledeće godine biti 250.

"Da li je 'prokleta avlija' kad gradite autoput do Čačka ili kad nemate put, kad ga neko obećava 60 godina? Da li je 'prokleta avlija' kad zatvorite Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej ili kad ih otvorite", upitao je Vučić.

Kaže da aktuelna vlast otvara fabrike na mestima razorenih giganata, a kao primer naveo Kraljevo, gde su prethodne vlasti ostavile bez posla 20.000 ljudi jer su "pljačkaškim privatizacijama trpali pare u svoje džepove".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track